Már termeli az áramot a kisvízerőmű

Kenyeri, Nick - Alsószölnök, Magyarlak, Csörötnek, Körmend és Ikervár után a Rába folyó Kenyeri közigazgatási területéhez tartozó szakaszán újabb kisvízerőmű termeli az áramot. A nicki duzzasztónál épült erőművet március elején helyezték üzembe, a beruházás értéke több mint kétmilliárd forint volt. Magyarországon csaknem fél évszázada nem épült ehhez hasonló léptékű létesítmény.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Új kisvízerőmű termeli az áramot a Rába nicki duzzasztója mellett március elejétől. Ezzel együtt hat ilyen létesítmény üzemel a folyón. A beruházás teljes költsége meghaladta a kétmilliárd forintot. Az összeg 15 százalékát uniós támogatás fedezte. 

Évente átlagosan kilencmillió kilowatt áramot termel a kétturbinás kisvízerőmű. Ez a mennyiség akár 3500-4000 család éves energiaszükségletét képes fedezni. 



Hazánkban fél évszázada nem épült hasonló léptékű erőmű. Fotó: Benkő Sándor

Nem számít újdonságnak a törpe vízerőmű a vasi folyóvizeken, bár a múlt század közepe táján sokkal több ilyen erőmű termelte az áramot a térség gyors folyású vizein, mint ma. Amikor koncentrálták az energiatermelést, a kisvízerőműveket megszüntették. 

A nicki duzzasztó melletti beruházást a Hydro Power Consulting Magyarország Tanácsadó Kft. kezdte, majd a finanszírozó bank előírásainak megfelelően a teljes mértékben magyar tulajdonú fővárosi cégből kivált jogutód vállalkozás, a Kenyeri Vízerőmű Kft. folytatta és fejezte be. 

Mire jó a hallépcső, és hogyan profitálhat a beruházásból Kenyeri?

A kérdésekre választ kaphat , ha ide klikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!