Már Vasban is tombol az influenza

<b>VN</b> - Hirtelen megugrott az influenzások száma megyénkben. A korábban fertőzöttebb területeken (Sárvár, Celldömölk) levonulóban van a betegség, Szombathelyen és Körmend környékén viszont csúcspontján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint egyre több embert dönt le a betegség.

Vas megyében az influenza figyelőszolgálatban több mint 64 ezer beteg adatait ellenőrzi. A szolgálat adatai szerint a hetedik héten, február 9-e és 15-e között  Vas megyében 9928 beteg fordult orvoshoz. Közülük 362 betegnél, vagyis az orvoshoz fordulók 3,6 százalékánál jelentkeztek az influenzaszerű tünetek, ez 15,2 százalékos növekedés az előző hetihez viszonyítva.  

Vasban százezer lakos közül 563-an betegedtek meg, vagyis kijelenthető, hogy magas az influenza aktivitása. 



Egyre több a beteg Szombathely és Körmend térségében Fotó: Benkő Sándor

Az influenzaszerű megbetegedések száma az ÁNTSZ sárvári és  celldömölki intézetének a területén csökkent (13,9 százalékkal), a szombathelyi, valamint a körmendi intézet területén pedig 73,3 százalékkal emelkedett. A megbetegedések továbbra is elsősorban a 15 éven felülieknél jelentkeztek. Az elmúlt héten influenzaszerű megbetegedések közösségi halmozódásáról nem érkezett jelentés az ÁNTSZ-hez. Bár országosan már több mint hetven  kórházban rendeltek el látogatási vagy felvételi tilalmat, a megyei fekvőbetegellátó intézményekben ilyen egyelőre nincs érvényben.

Az év hetedik hetében az ország lakosságának körülbelül 0,4 százaléka, mintegy 40  ezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. A hetedik héten ugyanannyi megbetegedést regisztráltak az orvosok, mint egy héttel korábban. Tizenegy megyében nőtt a betegek száma, a  legtöbb beteget Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében jegyezték fel. 

Az országban a legtöbben a Nyugat-Dunántúlon betegedtek meg. A hetedik héten 103 betegtől küldtek mintát a laboratóriumokba, s 15 esetben mutatták ki az influenza A vírusát.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!