Meghalt Szenes Iván, minden idők legtermékenyebb magyar dalszövegírója

Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész.

MTI

Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöldeket.

Ő volt a szövegírója és a zeneszerzője a legnagyobb magyar slágerek egyikének, a Kovács Erzsi által sikerre vitt Hosszú az a napnak. Ő írta a szövegét az Annál az első ügyetlen csóknál drágám kezdetű slágernek, amellyel első díjat nyertek 1966-ban a Magyar Rádió Tessék választani versenyén, sőt az előadó, Aradszky László ezzel a számmal lett az első aranylemezes.

Sikerei ellenére önmagát szigorú mércével mérte. Mint az MTI-nek egy néhány évvel ezelőtti interjúban fogalmazott, csak azt tartotta slágernek, amit az egész ország ismer. "Ezt talán százhúszról merném biztosan állítani. Igaz, az sem kevés..." - tette hozzá Szenes Iván.

Dalszövegei közül nem volt kedvence: úgy vélte, ha kiemelne egyet, azzal megsértené a többit. "Mindegyikkel úgy vagyok, mint a szülő a saját édesgyermekével: a gyengébbek is az enyémek" - vallotta Szenes Iván.

Sokoldalúságát, ráhangolódó és rímfaragó képességét bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.

Szenes Iván 1924. április 25-én született Budapesten, a nótaköltő és librettista Szenes Andor gyermekeként. Édesapja nyomdokán ő is jogot végzett, majd köztisztviselői és újságírói szárnypróbálgatások után végül a szórakoztatóiparban helyezkedett el.

1949-1950-ben a Fővárosi Népszórakoztatási Intézet, 1951-1956 között a Vidám Színpad alapító dramaturgja, 1956-tól 1961-ig az Országos Cirkusz Vállalat varieté osztályának és szabadtéri színpadainak művészeti vezetője volt.

1961 és 1979 között a győri Kisfaludy Színház és a József Attila Színház, 1979 és 1994 között a Vidám Színpad dramaturgjaként, kabarék szerkesztőjeként, rendezőjeként dolgozott. 1954-ben feleségül vette Kornay Mariann színésznőt.

Elismerései, díjai közül kiemelkedik az 1986-ban kapott eMeRTon-díj, az 1988-as érdemes művész cím, az 1995-ös Fényes Szabolcs-díj és Huszka Jenő-életműdíj. Szenes Iván temetéséről később intézkednek.

Szenes Iván halála - Aradszky László, Koós János

 

OLDALTÖRÉS: Szenes Iván halála - Aradszky László, Koós János

 

 

 

Szenes Iván zseni volt, amihez nyúlt, abból sláger lett - mondta Aradszky László táncdalénekes a hétfőn elhunyt szövegíró, zeneszerző halála kapcsán. Koós János fantasztikus emberként emlékszik a 86 éves korában elhunyt művészre.

"Büszke vagyok arra, hogy az "istállójához' tartozhattam és hogy a barátjának tekintett" - hangsúlyozta Aradszky László az MTI-nek, hozzátéve: minden előadásán legalább három Szenes Iván-dalt énekel, az Annál az első ügyetlen csóknált, az Isten véled édes Piroskámat, a Nemcsak a húszéveseké a világot. "Most szombaton kétszer adtam elő ezeket, mert kétszer is felléptem" - mesélte az énekes.

Aradszky László kiemelte, hogy pályafutását alapvetően meghatározták Szenes Iván szövegei, 1967-ben például második lett és előadói díjat kapott a Táncdalfesztiválon az Annál az első ügyetlen csóknál című szerzeménnyel (társszerző Dobos Attila).

"Szenes Ivánnak mintegy huszonöt dalt köszönhetek, az Isten véled édes Piroskámat legalább tízezerszer énekeltem pályafutásom során" - fejtette ki.

Mint felidézte, utóbbi dallal, amelyet Szenes Iván szintén Dobos Attilával együtt jegyzett, 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió Tessék választani! című versenyét, és ez lett Magyarország első aranylemeze, ami 100 ezer eladott korong után járt. Aradszky László hozzátette: ebből a lemezből mintegy 300 ezer példány fogyott el.

Kitért arra, hogy felsorolni is nehéz, Karády Katalintól kezdve Sárdy Jánoson, Latabár Kálmánon, Darvas Ivánon, Hofi Gézán, Koós Jánoson, Kovács Katin keresztül Zalatnay Saroltáig és Harangozó Teriig hány előadónak írt Szenes Iván slágereket.

Koós János is Szenes Iván szövegeinek köszönheti legnagyobb sikereit. Mint az MTI-nek elmondta, utoljára vasárnap találkozott barátjával, akivel énekesi karrierje kezdetére, a hatvanas évek elejére datálódik kapcsolata.

Az előadóművész könnyeivel küszködve közölte: nem is arra kíván emlékezni, mennyi sikerét köszönhette Szenes Ivánnak, hanem arra, hogy a 86 éves korában elhunyt művész milyen fantasztikus ember volt.

"Mindig azt mondta nekem, és ez volt a legnagyobb dicséret: az én "istállómban" te vagy a legjobb ló" - emlékezett az énekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!