Megpatkolta a tojást a Guiness rekorder (fotókkal)

VN - Tojáspatkoló bajnok látogatott hétvégére a megyénkbe. Koszpek József szombaton egy sárvári szállodában mutatta be mesterségének csínját-bínját.

Bajdó Bettina

Szombat délelőtt 11 órától a sárvári Danubius hotel kertjében nemcsak a medencékben volt nagy a tömeg, hanem Koszpek Józsefre, a tojáspatkolás Guiness rekorderére is sokan kíváncsiak voltak. A szakmája szerint patkoló- és kocsikovács a helyszínen beavatta az érdeklődőket a tojáspatkolás rejtelmeibe, autógrammokat osztogatott, közben pedig saját magáról is mesélt. 



Megtudhattuk, hogy igazi kovács dinasztiából származik, nagyapja, majd édesapja után bátyjával együtt folytatták tovább a családi hagyományt. Tojáspatkolással 1985-ben próbálkozott először, az évek során a középkorból átvett, hagyományos tojáspatkolás elemeit fejlesztette tovább. Munkái között elfűrészelt, nyitható és pántolt tojások is megtalálhatók. A tojáspatkoláshoz felhasznált patkók pedig mind egyedileg, kézi kovácsolással készülnek.

A mester a legbüszkébb az 1119 miniatűr patkóval megpatkolt strucctojásra, melyet 1995-ben a Guiness rekordok könyvébe is bejegyeztek. Munkáit a világ minden táján ismerik, tojásai eljutottak már Japánba, Ausztráliába és Amerikába is. 

Szombat délelőtt a nézelődőket leginkább az nyűgözte le, hogy a vékony tojások nem roppantak össze a patkolás alatt, Koszpek József pedig elárulta a titkát, nagyon finom szeget használ a munkája során. A mester a pintytojástól a strucctojásig valamennyi tojásból készített már remekművet, munkáival pedig szeretné felhívni a figyelmet erre a népi mesterségre. 



Koszpek József hozzátette még, hogy eddig minden húsvétkor ellátogatott a vasi megyeszékhelyre, kiállításai is voltak Szombathelyen, idén azonban változtatott a hagyományon, így húsvétkor Sárváron és Bükfürdőn találkozhatnak vele az érdeklődők.   


VN fotók: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!