Megújul Bük központja

Több mint 344 millió forint uniós támogatást nyert Bük önkormányzata a városközpont funkcióbővítő megújítására. A szerződést a napokban írták alá.

Tersztyánszky Krisztina

A nagy idegenforgalmat lebonyolító településnek a mai napig nincs egyértelmű központja. A most elnyert pályázat új arculatot ad majd a több  településrészből keletkezett kisvárosnak. A támogatott beruházás során elkészülhet egy modern városmag, és annak keretében megvalósul az önkormányzati hivatal 250 milliós rekonstrukciója is.

A projektnek része lesz a Széchenyi utcai burkolat korszerűsítése és csapadékvíz-elvezetése, egy tematikus park, az iskolánál egy Eötvös park és egy játszókert, valamint egy szabadtéri piac kialakítása. Akadálymentessé válik a Művelődési Központ, mellette egy vendéglátó egység és egy új rendezvénytér kap helyet. A projektbe sikerült a magánszektort is bekapcsolni: a szolgáltatóházat a tulajdonos vállalkozó újítja fel saját költségén.

A városi rangra emelkedett, kistérségi szerepkört is ellátó Bük polgármesteri hivatala régen kinőtte régi épületét. Most az épület mögötti szolgálati lakásokkal összeépítve mintegy kilencszáz négyzetméteresre bővül majd a városháza, ami lehetővé teszi az ügyfélszolgálati rész és a háttérmunka elkülönítését.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel történt szerződéskötéssel egy időben a város képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott. Itt már ki is hirdették az első projektelemek kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményét. A nagyszabású beruházást ugyanis a bükiek  kilenc kisebb fejlesztési elemre osztották. Ez azért is előnyös, mert az alacsonyabb értékű  közbeszerzési eljárások során akár kisebb helyi vállalkozóknak is esélyük lehet egy-egy munkarész elnyerésére.

A városközpont rehabilitáció  összköltsége több mint 430 millió forint, ebből 86 milliót önerőből kell állnia a városnak. A rekonstrukció első része  rövidesen megkezdődhet, és a tervek szerint két év múlva készül el a teljes beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!