Megyei Prima Primissima-díj: a tudomány kategória jelöltjei

Péntektől három lapszámunkban elindítjuk a megyei Prima Primissima jelöltjeinek ismertetését. A Vas Népe olvasói voksaikkal döntik el, hogy az összesen kilenc jelölt közül ki lesz majd a közönségdíjas. Első ízben a tudomány kategória vasi jelöltjeit mutatjuk be.

Némethy Mária

A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. A díj - amelyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és a tudomány legjobbjainak - rendkívül sikeres. 2005 óta megyei Prima-díjakkal egészült ki. Ehhez kezdetektől csatlakoztak Vas megye vállalkozói. A Vállalkozók és Munkáltatók  Országos Szövetségének (VOSZ) vasi elnöke, Szőnye József -  aki tagja a Prima Primissima kuratóriumának  személye - jelent  kezdettől garanciát a megyei Prima-díj létrejöttéhez, sikeréhez.

A megyei Prima-díjat tudomány, kultúra és művészetek, valamint oktatás és közművelődés kategóriában osztják ki. Kategóriánként 3 jelölt közül választ a VOSZ Vas megyei elnöksége mellett működő tanácsadó testület. A kategóriagyőztesek egymillió forinttal lesznek gazdagabbak, a jelöltek 100 ezer forintot kapnak.
 
A kilenc jelöltből egy közönségdíjas lesz. Rá a Vas Népe olvasói szavazhatnak a kivágott szelvényen november 11-éig, honlapunkon november 2-án reggel 8 órától november 11-én éjfélig. A közönségdíjas jutalmazásáról Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar gondoskodik. A díjátadó ünnepség november 12-én lesz a kőszegi Jurisics-várban. Ezen ott lesz a díjat létrehozó Demján Sándor, a VOSZ elnöke is.

A Prima Primissima közönségszavazása ide kattintva elérhető.

A VOSZ küldöttgyűlése ebben az évben is három - 1. tudomány 2.  kultúra és művészetek,  valamint 3. oktatás és közművelődés  - kategóriában állított megyei jelölteket.

A tudomány kategória jelöltjei az alábbiak:

Dr. Széll Kálmán Ph.D., nyugalmazott osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens, emeritus főiskolai tanár. A szombathelyi Markusovszky Kórházban 1952. október 1-től 1992. november 1-ig dolgozott. Az Országos Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgató-helyettese (1979-2002), a szakorvosi vizsgabizottság vizsgáztató tagja. Az aneszteziológia és az  intenzív orvoslás egyik hazai úttörője. A Markusovszky kórházban ő alapította meg (vidéken másodikként) az osztályt. Országosan elsőként szervezett aneszteziológiai ügyeletet (1970). A Markusovszky kórházban számos gyógyeljárást elsőként vezetett be. Nyomtatásban megjelent dolgozatainak, esszéinek száma 284, előadásaié 459. Egy főiskolai jegyzetet írt Egészségügyi etika címmel. 
Az orvostudományok kandidátusi tudományos fokozatot 1980-ban szerezte meg.

Dr. Cholnoky Péter nyugalmazott osztályvezető főorvos, címzetes pofesszor, emeritus főiskolai tanár. 1969-ben nevezték ki a szombathelyi Markusovszky Lajos kórház csecsemő- és gyermekosztályának élére. Az osztályvezetéshez kapcsolódott a megyei szakfőorvosi megbízatás. Megvalósította a genetikai tanácsadást. 1971-ben védte meg az értelmi fogyatékos gyermekek aminósavürítésével foglalkozó kandidátusi értekezését. 1974-1977-ben az Egészségügyi Világszervezet világbizottságának volt a tagja. Ennek keretében 1975-ben Magyarország védőnői végezték el a világszervezet felkérésére a szoptatás számos kérdésére kiterjedő felmérést, ezt a munkát Cholnoky doktor fogta össze. Hatvanegy tudományos közleményt írt a gyermekgyógyászat számos területével kapcsolatban, igen sok orvosi és ápolói tankönyvet, ezen felül néhány ismeretterjesztő könyvet fordított.

Dr. Korcsmár József főorvos, sebész-, balesetsebész, kézsebész szakorvos. A Magyar Traumatológus Társaság tagja, a Magyar Kézsebész Társaság vezetőségi tagja, az Osztrák Balesetsebészeti Társaság tagja.
1976-2008 között a Markusovszky kórházban, azóta a MÁV Egészségügyi Központ Szombathely Rendelőintézetben és Sárvár Önkormányzati Kórházban dolgozik. Az Egészségügyi Szakközépiskolában 1981-től tanít, az egészségügyi főiskolán 1990-2006 között tanított. Országos- vagy nemzetközi konferencián 33 előadást tartott, 13 tudományos közleménye jelent meg, egy főiskolai jegyzet traumatológia fejezetét írta. Markusovszky-pályázaton háromszor volt díjazott.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!