Milyen a jó kutyaház? - tippek, tanácsok

Szombathely - A szabadban tartott kutyusnak szüksége van házikóra, és lehetőleg egy körbekerített kennelre is. Aki ügyes, maga is elkészítheti, bizonyos szempontok figyelembevételével.

Tersztyánszky Krisztina

Az udvaron tartott kutyák esetében sokszor csak nehezen tudjuk megakadályozni, hogy kedvencünk kiszökjön a kerítésen vagy a nyitva felejtett kapun. Az utcán csavargó kutya mindig veszélyben van, és a járókelőkre is veszélyt jelent. Ezért szerencsésebb az udvar egy részét a számára elkeríteni, ahol nyugodtan és biztonságban játszhat, mozoghat. Természetesen itt sem lehet egész nap egyedül, és rendszeresen ki is kell engedni birodalmából.

Az időjárás viszontagságai ellen kutyaházra is szükség van. Telepítésénél vegyük figyelembe, hogy a kutya szereti szemmel tartani a kertkaput és a ház ajtaját is, ezért úgy helyezzük el a lakását , hogy ezekre jó rálátása legyen. (Ha nem érzi jól magát a házában, nem fogja használni!) A kutyaház legyen szélvédett helyen, és bejárati nyílása lehetőleg délre nézzen. Az általánosan megszokottól eltérően a szakemberek azt javasolják, hogy az ajtó ne a rövidebb oldalon legyen, mert így a szél könnyen keresztülfúj az egész házon. Jobb a hosszabbik oldal egyik végében elhelyezett ajtó, így a házikó belsejében szélvédett zug alakul ki. Az ajtóra, legalábbis télen, akasszunk rongyból függönyt. A szeles, huzatos fekhelyet még a hosszú szőrű kutyák sem szeretik.

Az ideális megoldás a természetes anyagú, fából készült kutyaház, jól szigetel és tartós. Akkor a legjobb, ha kettős falú. Egyetlen hátránya, hogy nagy a súlya, nehezen mozgatható. Érdemes olyant választanunk vagy készítenünk, amelyiknek a teteje levehető, így könnyebben tudjuk takarítani. A műanyag kutyaházak olcsóbbak és könnyebbek, jól mozgathatóak, viszont emiatt egy nagyobb szél akár fel is boríthatja őket. Szükség lehet hőszigetelésre is. A gyenge légát-eresztésű hőszigetelő anyagokkal azonban vigyázzunk, mert a túlságosan levegőtlen kutyaólban nem kap elég levegőt, akár el is pusztulhat az állat.

A kutyaházat ne közvetlenül a talajra állítsuk, legyen az alján deszka- vagy téglapadozat, hogy ne ázzon be alulról. Bélésként tegyünk bele szalmazsákot vagy lószőr matracot. Kaphatók olyan speciális kopásálló szőnyegek is, amikben a kutya nem tud kárt tenni, és könnyen tisztíthatók. A szivacs nem ajánlott, mert könnyen átázik, ha a kutya vizesen ráfekszik. 



Egy praktikus darab, cicoma nélkül Fotó: www.zug.hu

Nagyon fontos, hogy megfelelő méretű legyen az eb-lak. Akkor helyes a ház mérete, ha a kutya a fejét lehajtva tud bemenni a házba, és ott éppen hogy meg tud fordulni. Az sem jó, ha túl nagy a helye, mert nem tudja kifűteni a testének hőjével.

Léteznek lapos tetős kutyaházak is, ezekről azonban nem folyik le a csapadékvíz. Arra is ügyelni kell, hogy a tető ne az ajtó felé lejtsen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!