Mostantól lelkészség működik az egyetemen

Prof. dr. Faragó Sándor rektor kezdeményezésére jött létre a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség. Szerdán délben az egyetemi központban avatták fel.

Némethy Mária

Advent az eljövetel, a várakozás ideje. Mi is várakoztunk, de tettünk is, és most ünnepelhetünk.
Ezzel kezdte beszédét prof. dr. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem elnök-rektorhelyettese azon az ünnepségen, amelyen felavatták a Savaria Egyetemi Központ A épületében a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészségét. 

A lelkészség már szeptember óta működik a Rómából hazatért dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár vezetésével. Az ünnepi beszédekből kiderült: létrehozását prof. dr. Faragó Sándor rektor kezdeményezte. Lassan két éve, hogy egy beszélgetés alkalmával javasolta: szép lenne, ha más egyetemekhez, más karokhoz hasonlóan Szombathelyen is megalapítanák a katolikus lelkészséget. Köszöntőjében a rektor elmondta: irányítása alatt ez már - a soproni és a mosonmagyaróvári után - a harmadik egyetemi lelkészség, amely létrejött.

A Vas Megyei Kormányhivatalt vezető Harangozó Bertalan kormánymegbizott beszédében azt hangsúlyozta: amíg az előző rendszerben a magyar felsőoktatásban kötelező volt a marxizmus-leninizmus, ma nincs ilyen kötelező világnézet, ráadásul a keresztény hit lehetőség, mert Isten nem erőlteti rá magát senkire. Arról is szólt, hogy sokak szerint a hit és a tudomány nem fér meg egymás mellett. Ez nem így van, számtalan természettudós egyben hívő ember is.

Dr. Veres András megyés püspök áldotta meg az egyetemi lelkészséget, amelynek célja: a jövendő értelmiség ismerje meg a kereszténység válaszait korunk kérdéseire. Az ünnepségen közreműködött Vinczeffy Adrienne karnagy vezetésével a Berzsenyi Dániel Vegyeskar.

A hallgatók ismerjék meg a kereszténység válaszait
 
Hit és tudás címmel nyilvános előadás sorozat indult a SEK Könyvtárában (Károlyi Gáspár tér 4.) Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár a bűnbeesés előtti és utáni Édenről tart előadást december 12-én, hétfőn 18 órától. Egyetemista hittan van a Székesegyházi Főplébánián csütörtökönként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!