Nem rossz biznisz a börtön

Szombathely - A kockázatokat figyelembe véve sem tűnik rossz üzletnek ppp (public-private partnership) konstrukcióban börtönt építeni, üzemeltetni.

Takács Gábor

Az új szombathelyi börtön beruházásának összköltsége mintegy 8,5 milliárd forint, az építés mellett a Mátra Holding Zrt. mint a tendergyőztes konzorcium szervezését fölvállaló pénzügyi-gazdasági tanácsadó cég azt is vállalta, hogy az elkövetkezendő tizenöt évben üzemelteti és karbantartja az intézetet. A cég úgy kalkulál, hogy a jelenlegi árak mellett utóbbi tevékenységek éves szinten mintegy 800 millió forintjába kerülnek majd. Mindeközben a ppp konstrukció értelmében a másfél évtizedes futamidő végéig évente 1,91 milliárd forintot kap az államtól. 
A konzorcium tagja még a Záév Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. A pénzügyi befektetői csoportban a Mátra Holding Zrt. az operatív lízing szakértője, és a trióból rájuk hárul a üzemeltetés és karbantartás. 

Ormándi Sándor, a vállalat projektvezetője úgy vélte, számos kockázatot rejt magában vállalásuk - gondoljunk csak az előre nehezen kiszámítható energiaárakra -, és a fenntartási költségek mellett a befektetett tőkét is a kormány által rendelkezésre bocsátott pénzből törlesztik. Mindazonáltal némi fejszámolás után kiderül, hogy a konzorcium tíz év alatt nagyjából a pénzénél lehet, az elkövetkezendő időszakban pedig akár többmilliárdos hasznot realizálhat a ppp üzleten. 

A Mátra Holding Zrt.szolgáltatásai közül a felszámolási üzletág az egyik legismertebb, a cég koordinálta a Parád Kristály Manufaktúra Rt. felszámolását, de az elhíresült BAUMAG szövetkezet ügyében is ők a kijelölt felszámolók.  

A büntetésvégrehajtási intézetben450 fogvatartott munkáltatását kívánják megoldani. Elképzeléseik között szerepel amolyan "mini ipari park" kialakítást katalizálni a falak szomszédságában, amely a börtönlakók munkarejére építhetné tevékenységét.

A Mátra Holding vállalta továbbá, hogy általános iskolai, középfokú, illetve OKJ-s képzéseket is biztosít a büntetésüket töltőknek. A szakmunkásképzés elsősorban a hiányszakmákra koncentrál, ezáltal is elősegítve a később szabadulók könnyebb visszailleszkedést a társadalomba. 

A volt Savaria Kiképző Központ laktanyáját 2004. október 18-án jelölték ki az új létesítmény helyszínéül, tavaly május 31-én megtörtént a munkaterület átvétele, majd elkezdődött az építkezés. Az átadás a tervek szerint 2008 március elsején lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!