Nem szeretnének gyorsforgalmi utat az ólmodiak

<b>Ólmod</b> - Az osztrák S31-es gyorsforgalmi út magyarországi meghosszabbításáról több variáció is készült. Az egyik szerint Ólmod mellett haladna az út. A településen élők emiatt tiltakoznak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az S31-es út meghosszabbítása Burgenlandban már régóta eldöntött tény, a pontos nyomvonala körül azonban huzavonák vannak. Főként azért, mert a három közül az egyik tervezet szerint az útvonal a burgenlandi Klastrom (Klostermarienberg) és a szomszédos Ólmod között haladna. Az utóbbi településen élők tiltakoznak ez ellen.

- A hétvégi busójárásunkon harakiri volt. Velem együtt keményen háborogtak a falu lakói amiatt, hogy meg sem hívtak bennünket a tárgyalásokra. Sőt, egyetlen érintett település polgármesterét sem  - mondta Hergovich Vince Ólmod polgármestere. (2006-ban éppen azzal kampányolt a falujában, hogy megakadályozza az útépítőknek ezt a tervét.) 

Hozzátette, hogy a tervezők azzal nem foglalkoznak, hogy ebben az esetben túl közel lenne az út Ólmodhoz, a  központtól 500-600 méterre, a szélső háztól pedig csak 50 méterre.  



A dombra, amelyen az S31-es vezetne, egy kilátót és egy kerékpárutat terveznek az ólmodiak Fotó: Szendi Péter

A magyar NIF (Nemzeti Infrastruktúra Zrt.) kommunikációs vezetője elmondta, hogy pénteken az osztrák fél bemutatatta az M87/S31 út határon áthaladó nyomvonal tervezetét.  

Itt megállapodtak, hogy március végén egy közös roadshow keretében egyszerre tájékoztatják majd az érintett önkormányzatokat, és a települések lakóit a javasolt nyomvonalról, mely megfelel a környezetvédelmi, műszaki és gazdasági feltételeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!