Nincs gáz 78 lakásban! - 21 lakó maradt a hidegben (folyamatosan frissítve)

Megszűnt a gázszolgáltatás egy 78 lakásos szombathelyi társasházban, péntek óta nincs fűzés és meleg víz. A helyezet megoldásra szombaton összeült a helyi védelmi bizottság, s úgy döntöttek, a lakóknak el kell hagyni otthonaikat. Volt azonban, aki nem akart menni, 21 lakó maradt a lezárt házban, ahol hétfőn a munkálatok - melyeket vasárnap reggel már megkezdtek - miatt a vizet is elzárják.

MTI

Megkezdték a szerelést vasárnap reggel

A körülményekhez képest nyugodtan telt az éjszaka abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, ahol gázszivárgás miatt pénteken el kellett zárni a gázt, a gázmű szakemberei vasárnap reggel megkezdték a szerelést.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere közölte: a saját döntése okán a házban éjszakázó 12 családból senki sem fordult a katasztrófavédelem és az önkormányzat által megszervezett ügyelethez, egy család volt, amely még az este érkezett haza, és kérte elhelyezését.
   

A polgármester elmondta: a 16 lakás közül, ahová szombaton még nem sikerült bejutniuk, valamennyi tulajdonos jelentkezett, így a gázszolgáltató szakemberei vasárnap a ház mindegyik lakásában le tudják szerelni a gázórákat, ami előfeltétele a rendszer javításának. A szakemberek felmérik azt is, hogy az egyes lakásokban lévő gázkészülékek megfelelnek-e a biztonságos üzemeltetés követelményeinek, és azt is, hol milyen beavatkozásra, esetleg cserére van szükség - fűzte hozzá.
   
Az önkormányzat által üresen álló lakásokba - az úgynevezett MOP-házba - költöztetett 9 család nyugodtan töltötte az első éjszakát. Ha többen kérnék az elhelyezést, őket is itt szállásolnák el, illetve kollégiumi férőhelyek is rendelkezésre állnak. Szombaton 41 család, összesen 82 ember választotta azt a megoldást, hogy átmeneti időre rokonokhoz, ismerősökhöz költözik.

Katasztrófavédelem: Nem maradtak ellátatlanul a lakók, senki nincs veszélyben!

Mint az a híradásokból ismert, Szombathelyen a Szűrcsapó utca 24. szám alatt társasházban lévő 78 lakás gázellátását szivárgások miatt a tűz és robbanásveszély elhárítása céljából meg kellett szüntetni. Így a gázfűtés is leállt.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon január 28-án szombaton délután összeült a helyi védelmi bizottság. Döntés született a gázszolgáltatás helyreállításának lehető leggyorsabb végrehajtásáról, a hideg időjárásra tekintettel pedig a lakók befogadó helyeken történő elhelyezéséről. Szombaton délután megtartottuk a lakók tájékoztatását akik a regisztráció után megkezdték a kiköltözést. Részben önállóan rokonokhoz, részben a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rendőrkapitányság járműveivel a kijelölt befogadó helyekre.  Vasárnap reggel bejutást kellett biztosítani a szerelőknek, mivel a javítás megkezdődött ezért a lakók visszatértek lakásaikba. A helyreállítás várhatóan egy héten belül megtörténik, addig a házban ezután is dolgoznak a szerelők. A védelmi bizottság újabb ülése után nyilvánvalóvá vált hogy a családok egy kis része a lakásokban maradhat, mert a fűtést elektromos készülékekkel biztosítani tudják, a vízellátásban fennakadás nincs. Regisztráció alapján, a védelmi bizottság és a szabadságát megszakító polgármester tudtával többen éltek is ezzel a lehetőséggel. További visszaköltözés nem lehetséges, mert azt a villamos hálózat már nem bírná el!

Nem maradtak tehát ellátatlanul a lakók, senki nincs veszélyben! A házban állandó hatósági felügyelet működik.

A katasztrófavédelmi igazgatóság viszont vizsgálatot indít annak megállapítására hogyan fordulhatott elő ilyen helyzet, kik és mennyiben felelősek, melyek azok a szükséges intézkedések, amelyeket meg kell tenni hasonló esetek hasonló helyeken történő megakadályozására, áll Kampel Oszkár tűzoltó ezredes, tűzoltósági főtanácsosmegyei katasztrófavédelmi igazgató portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Elzárják a vizet is  

Szombat este 19 óra után a házat lezárták. Csak egy bejáraton lehet közlekedni, amelyet a rendőrség folyamatosan őriz. 24 órás ügyeletet tartanak az egy-két hétig tartó rendkívüli állapotban. Az ügyelet kapcsolatban van a katasztrófavédelem központjával.

- A házban vannak olyan lakások, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak, illetve olyanok, amelyek magántulajdonban. Az önkormányzati bérlakások esetében a SZOVA-n keresztül megelőlegezzük a javítási költségeket, hogy ne veszítsünk időt azzal, hogy minden egyes lakóval szerződést kell kötni. Ezeket utólag rendezzük - mondta a sajtótájékoztatón Marton Zsolt alpolgármester.

Kiderült: a házban napközben a vízmű szakemberei is jártak, és úgy döntöttek - fagyásveszély és egyéb vagyonvédelmi okokból -, hogy hétfő reggel nyolc órától elzárják a vizet, kiürítik a rendszert. Tehát hétfőtől a házban víz sem lesz, még inkább szükség lesz az ott maradottak megértésére, hogy oldják meg máshol a lakhatásukat, vagy vegyék igénybe az önkormányzat segítségnyújtását.

Dr. Puskás Tivadar Bük-fürdőről is kapott telefont az egyik szállodából, hogy kérés esetén ott is el tudnak helyezni néhány embert.


OLDALTÖRÉS: 12 lakásban 21 lakó itt maradt - Tudósítás szombat estéről

 

 

 

Vannak, akik maradtak

Maradt a házban a kilencedik emeleten egy mozgáskorlátozott férfi a feleségével. Felkísértük a polgármestert, aki elszánta magát, hogy személyesen próbálja meggyőzni őket az átmeneti elköltözésről.

Horváth Tiboréknál meleg van, valószínűleg elektromos fűtést használnak. Még áll a karácsonyfa, békésen tévét néznek.

- Biztosan itt akarnak maradni? - kérdezi a polgármester. A válasz: igen.

- Tessék idefigyelni: Ha bármikor úgy döntenek, segítünk ideiglenes helyre költözni. Hétfőtől víz sem lesz. Adunk egy jelzőkészüléket, csak meg kell nyomni, és tíz perc múlva jön a segítség, hogy mit kívánnak - köti a lelkükre Puskás Tivadar. - A rendőrök csak olyan embert engednek be a házba, aki mutatja az igazolványát. Javaslom, hogy vegyék igénybe az önkormányzat segítségét.

- Nagyon szépen köszönöm - mondja a férfi, és nem változtat az elhatározásán.

- Vigyázzon magára - búcsúzik a polgármester. - Jól szórakozzanak - int a tévé felé. Holnap reggel jönnek nyolckor leszerelni a gázórát, elnézést kérünk a korai zavarásért.

- Nem baj - válaszolja Horváth Tibor. - Csak a munka menjen. Köszönöm a látogatást. A fiam itt lakik nem messze



Nem költözött el mindenki, tizenhat lakás tulajdonosát keresik

Óráról órára változik a helyzet a Szűrcsapó utca 24. számú házban. A lakóknak este hétig kellett elhagyni az épületet. Macska, hörcsög is volt, már őket is elvitték. Puskás Tivadar polgármester szabadságát megszakítva tért vissza Szombathelyre, fél nyolckor tartott sajtótájékoztatót a pillanatnyi statisztikáról.

- A házat, amelyben 78 lakás van, többször végigjárták a tűzoltók. 12 lakásban 21 lakó itt maradt. Cselekvőképes felnőttek, akik úgy döntöttek, hogy maradnak. Minden kapcsolatuk megvan az önkormányzattal és a védelmi bizottsággal, bármikor dönthetnek úgy, hogy mégis igénybe veszik a szükségelhelyezést, amelyet az önkormányzat részben kollégiumokban, részben a MOP-házban biztosít - tájékoztatott a polgármester. -  41 család, 82 ember a rokonaihoz ment a gázvezeték helyreállításához szükséges egy hétre. Kilenc családot a MOP-házban (Mérnökök, Orvosok, Pedagógusok Háza) helyeztünk el. Két olyan krónikus beteg volt a házban, akik folyamatos ápolásra szorulnak, őket a Markusovszky kórházban helyezték el. Ami nyugtalanító: 16 lakásból nincs visszajelzés, nem tudjuk, hol vannak a lakók.

A városvezetés és a hivatalos szervek mindent megtesznek, hogy információhoz jussanak a 16 kérdéses lakás tulajdonosainak hollétéről. Nagyon fontos lenne, hogy ők is keressék a kapcsolatot az önkormányzattal, mert vasárnap reggel 8 órakor a gázmű szakemberei jönnek, hogy leszereljék a gázórákat. Addig nem lehet a vezetékeket sem javítani, míg valamennyi gázórát le nem vették. A késés hátráltatja a munkát, amely emiatt esetleg tovább tarthat a tervezett egy hétnél.

- Nem akarunk ezekbe a lakásokba erőszakkal bemenni. Gyűjtjük az információkat a lakóktól, a közös képviselőtől, keressük ezen lakások tulajdonosait - nyomatékosította a polgármester. - Vasárnap reggel nyolckor ismét összeül a helyszínen a szűkített védelmi bizottság, hogy felmérje az akkori helyzetet.

 Megérkezett a polgármester


Nem sokkal fél 7 előtt megérkezett a helyszínre Puskás Tivadar polgármester is, aki szabadságát szakította meg a történtek miatt.
A tömb körül rendőrök és tűzoltók állnak, a lakók egy része már elhagyta az épületet, de vannak, akik nem szeretnének menni.


OLDALTÖRÉS: Van, aki maradni akar



Helyszíni körkép szombat délután: van, aki maradni akar



Helyszíni körkép szombat délután: van, aki maradni akar



Helyszíni körkép szombat délután: van, aki maradni akar

- Tegnap, mikor jöttem haza délután kettőkor, akkor láttam, hogy ki van írva a lépcsőházban: a gázszolgáltatás szünetel. Huszonnégy órája nem történik semmi. Beteg a hat éves kisfiam, nem tudunk se fürödni, se főzni, nem tudjuk mi lesz, nem tudunk hova menni -  mondta Kovács Jenő a liftre várva a fűtés nélkül maradt házban szombaton kora délután.

Nyílik a liftajtó, egy idős néni rémülten kérdezi: Igaz, hogy ki kell költözni? Tőlünk tudja meg, hogy hamarosan lakógyűlés lesz, ahol tájékoztatást adnak a hatóságok.

Becsöngetünk egy lakásba, nem nyitnak ajtót. Beteg, idős hölgy lakik ott, mondja egy mellettünk elhaladó férfi, nem tud felkelni sem. A fia az előbb ment el, nem tudják a telefonszámát. Egy másik lakásban egy nevét nem vállaló apuka két pici overállba, sapkába öltöztetett, síró gyereket tart a karjában, mélységesen fel van háborodva.

Délelőtt elmentek, vettek elektromos fűtőtestet, villanyrezsót, de nem lehet használni, mert ha minden család elkezd ilyet használni, nem fogja bírni a hálózat. Somlai Teréz, aki a lányával él itt, már ki is próbálta, a rezsó háromszor verte le a biztosítékot. A bejáratnál egy kutyasétáltatásból érkező néni sír: -Ki kell költözni, de hova? Egy beteg férjjel hova menjek?

15 óra 13 perckor megérkeznek a tűzoltók. Végigjárják a lakásokat, mindenkit értesítenek arról, hogy lakógyűlés lesz, minden családból egy embert várnak. Gyülekeznek az emberek, a sorsukra várnak. Megérkezik Marton Zsolt alpolgármester és a hatóságok: a tűzoltókon kívül itt van a katasztrófavédelem, a rendőrség, az ÁNTSZ, a mentők, a gázszolgáltató képviselői. Megszületett a polgári védelmi bizottság döntése: egy hétre ki kell költözni a házból.

Fél négy után pár perccel megkezdődik a tájékoztatás.
- Az üzemzavar és szivárgás gyors elhárítására sem szakmai, sem egyéb lehetőség nincsen. Nincs sok időnk, hogy a szükséges intézkedéseket megtegyük. A gázszolgáltatást tegnap felfüggesztették. Erről az önkormányzat ma délben értesült - mondja Marton Zsolt alpolgármester. - A következő napokban tíz fok alá csökken a hőmérséklet. Nem maradhatnak itt a hideg lakásokban. A villannyal való fűtés további problémákat jelenthet, mert nem bírja el a rendszer. Felmérjük a klubhelyiségben, hogy kik azok, akik tudnak rokonoknál, ismerősöknél lakni egy hétig, kik azok, akik az önkormányzat segítséget vesznek igénybe. Ideiglenes bérlakásokban, kollégiumokban biztosítunk férőhelyet úgy, hogy a családok együtt tudjanak maradni. Holnap reggel biztosítani kell minden lakásban, hogy a gázszolgáltató munkatársai be tudjanak menni, és a gázórákat le tudják szerelni. Egy hét, míg a szolgáltató megint biztosítani tudja a biztonságos gázellátást.

 

A lakók panaszkodni kezdenek, hogy miért nem intézkedtek már tegnap.
- Ha mindenkit biztonságban és melegben tudunk, utána lesz idő megvizsgálni, hogy mi miért így történt -  igyekszik megnyugtatni a kedélyeket az alpolgármester, majd hozzáteszi: - Hamar sötétedik, úgyhogy meg kell határozni egy időpontot, meddig kell elhagyni a lakásokat. Este hét óráig.

Felhördülés a válasz: „De hogyan?!” Sokan nem akarnak elmenni. Úgy gondolják, bírják a hideget. Legfeljebb megiszunk egy-két stampedlit – mondja egy úr.

- Az élet- és vagyonbiztonság felülírja most a gázszolgáltatást - fogalmaz Szalfer Károly, az Égáz-Dégáz szombathelyi kirendeltségének vezetője, és leszögezi: az ingatlantulajdonos kötelessége a gázvezeték karbantartása, rendszeres ellenőrzése. Nem kis munka lesz a helyreállítás. Már megbíztak egy tervezőt. Egy hét munka a vezetékhálózat kijavítása. Egy sikeres nyomáspróba után kapcsolhatják vissza a házat a gázszolgáltatásba. Ezalatt az egy hét alatt a lakásokban egyenként is ellenőrzik a gázkészülékeket a megbízott mérnökök. - A ház jelenleg nem biztonságos, ezért kell elhagyni - mondja. A közös képviselőnek írásban kell megrendelni az egyes mérők leszerelését.

- Nem kell pánikszerűen menekülni, de mivel nem lesz fűtés nem lehet itt maradni - szól az emberekhez Kampel Oszkár tűzoltóezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. - Vissza lehet majd jönni, de nem ajánlatos itt aludni. Az épületet őriztetni fogjuk, nem kell félni, hogy bárkit kirabolnak. Kisbuszokkal segítünk az emberek, a holmik szállításában.

Egy bácsi megszólal: A bútort is vinni kell? Nem könnyű megérteni, mi a helyzet.

- Megtiltani nem lehet senkinek, hogy itt maradjon, de 18 Celsius fok alatt zárt helyen sem biztonságos lenni. A kihűlés észrevétlenül tör az emberre. Mindenki próbálja magát elhelyeztetni, semmilyen betegséget, még egy hólyaghurutot sem érdemes kockáztatni. A mentők elviszik a rászorulókat - mondja Stánicz Éva megyei tiszti főorvos, az ÁNTSZ képviseletében.

A lakógyűlés azzal zárul, hogy az emberektől együttműködést kérnek, és hogy őrizzék meg a nyugalmat. Lássák be: hatósági döntés született az ő érdekükben, felelősen kell viselkedni.

Többen morfondíroznak, mégis maradnának. Vita van: egy éjszakát ki lehet bírni, de hetet nem. Van, akinek már itt van a barátja, segít csomagolni, van, aki telefonál, hova tudnak menni a családtagjai. Megkezdődik a regisztráció a klubhelyiségben, ki kér önkormányzati segítséget. Fülöp Teréz már húzza is kifelé a bőröndjét az ajtón. A lakótömb utcáját felügyelik a rendőrök.
 

 

OLDALTÖRÉS: A hírtől a döntésig: költözni kell


Percről percre tudósítás szombaton délután:

13:50 - Nincs gáz a Szűrcsapó 24-ben

Szombaton 10 óra  30-kor érkezett a jelzés a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságára, hogy a Szűrcsapó utca 24 szám alatti tömbházban nincs gázszolgáltatás - tudtuk meg  Szabolcsi Zsolttól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, aki hozzátette: a szolgáltatáshiány a házban összesen 78 lakást, s mintegy 175-178 embert érint. 


Percről percre tudósítás szombaton délután:

13:50 - Nincs gáz a Szűrcsapó 24-ben

Szombaton 10 óra  30-kor érkezett a jelzés a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságára, hogy a Szűrcsapó utca 24 szám alatti tömbházban nincs gázszolgáltatás - tudtuk meg  Szabolcsi Zsolttól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, aki hozzátette: a szolgáltatáshiány a házban összesen 78 lakást, s mintegy 175-178 embert érint. 

Percről percre tudósítás szombaton délután:

13:50 - Nincs gáz a Szűrcsapó 24-ben

Szombaton 10 óra  30-kor érkezett a jelzés a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságára, hogy a Szűrcsapó utca 24 szám alatti tömbházban nincs gázszolgáltatás - tudtuk meg  Szabolcsi Zsolttól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, aki hozzátette: a szolgáltatáshiány a házban összesen 78 lakást, s mintegy 175-178 embert érint. 

Mint kiderült, a 9 emeletes tömbházban a szolgáltatást a gázművek szüneteltették, mivel pénteken éjjel gázszivárgást észleltek a ház belső vezeték-rendszerében. Ennek és a szolgáltatás leállításának tényéről értesítették a tömb közös képviselőjét.

A katasztrófavédelem értesítette a városvezetést, s szombaton délelőtt a helyszínen járt Marton Zsolt alpolgármester és  dr. Czeglédy Csaba képviselő is, majd a katasztrófavédelem igazgatóságán összehívták a helyi védelmi bizottságot.   Az ülésen a megyei és a szombathelyi katasztrófavédelem mellett a rendőrség és a város vezetői is részt vettek, s együttesen próbálnak megoldást találni a kialakult helyzetre.  Úgy tudjuk, Puskás Tivadar polgármester a történtek miatt megszakítja szabadságát, s viszatér Szombathelyre.

Az ülés jelenleg is tart, információink szerint a délutáni órákban várható döntés. 


14:35 - A védelmi bizottság dönt

Jelenleg Marton Zsolt aplolgármester vezetésével zajlik a védelmi bizottsági ülés, ahol a gázművek szakembereit, s a helyszínen járt gáztervezőt, Kiss Istvánt meghallgatván számba veszik a lehetőségeket.  


14:44 - Gázszivárgás miatt kapcsolták le az egész tömböt

Információink szerint egy lakó észlelt gázszivárgást, s értesítette a szolgáltatót még pénteken este. A helyszínre érkező szakemberek megállapították, hogy a szivárgás nem az adott lakáson belüli, s a rendszert átvizsgálva kiderült, szükséges a főcsap lezárása. Ennek elzárást követően viszont nem szűnt meg a szivárgás, így az egész tömböt le kellett kapcsolni a rendszerről. 



15:35 -  A hiba kijavításának költségei a társasházat terhelik

A kilencemeletes tömbház egyik hetedik emeleti lakásában észlelték először a lakók a gázszagot, ezért péntek délután értesítették a gázszolgáltató ügyeletét. A szakemberek pedig, mivel az egyik felmenő vezeték csapjánál, az úgynevezett "strongnál" szivárgást tapasztaltak a társasház pincéjében is, elővigyázatosságból az egész épületet lezárták a gázt - mondta Homolya Tibor, a társasház közös képviselője az MTI-nek.

A társasház közös képviselőjének tájékoztatása szerint a hiba kijavításának költségei a társasházat terhelik, ám mivel az épület külső szigetelését nemrég újították fel a panelprogram keretében, a társasházi közösség és a lakók anyagi lehetőségei korlátozottak.

Az MTI értesülései szerint az önkormányzat vagyonhasznosító cégének, a SZOVA Zrt.-nek is van hat lakása az épületben, így ők megrendelhetik a hiba kijavítását, és megelőlegezhetik a háznak a költségeket.

 
15:42 - Két hétig is eltarthat a javítás

Korábbi információnkat, miszerint akár két hétig is - sőt még tovább is -  eltarthat a javítás az MTI értesülései is megerősítették.

A helyzetet tovább rontja, hogy a visszakapcsolt gázzal valószínűleg csak fűteni tudnak majd, mert az átvizsgálások során kiderült, hogy a fürdőszobákban használt fali melegítők és vízmelegítő gázkazánok nem is üzemelhetnének, mivel nincs a helyiségeken ablak. Ahhoz viszont, hogy villanybojlereket szereljenek fel, korszerűsíteni kellene az épület villamos berendezéseit és a villanyvezetékeket.


16: 20 - Költöni kell! 

A védelmi  bizottság a délutáni órákban döntött: a lakóknak el kell hagyni lakásaikat.

A Marton Zsolt alpolgármester vezette védelmi bizottság meghallgatta a szakembereket, akik felvázolták a problémát, a szükséges szerelési munkálatokat és feladatokat. 

18 fok alatt nem életszerű a tartózkodás a lakásokban, s az alacsony hőmérséklet egészségkárosító hatással is bírhat. Ezt a  Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének képviseletében dr.  Stánitz Éva tisztifőorvos jelezte, s javasolta a lakók kiköltöztetését is - tudtuk meg Szabolcsi Zsolttól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. 

Marton Zsolt hasonlóan vélekedett, s a bizottság végül döntött: a lakóknak el kell hagyni otthonaikat.

A történtek kapcsán Marton Zsolt 15:30-ra lakógyűlést hívott össze, s tájékoztatta a lakókat az aktuális helyzetről, s a részletekről. Este hét óráig el kell hagyni a lakásokat.



16: 40 - Jelen állás: egy hét és visszaköltözhetek

A katasztrófavédelem munkatársai körbejárják a lakásokat, s pontosan összeírják a lakókat. Felmérik azt is, ki az aki igénybe kívánja venni a város, illetve a katasztrófavédelem által biztosított ideiglenes lakhatási lehetőséget. 

Kérték, a lakók közül vasárnap reggelre lakásonként lehetőség szerint már csak egy ember tartózkodjon, aki a kárfelmérő szakembereket beengedi. Ekkor további, egyedi tájékoztatást is kapnak még a lakók.

A szolgáltató vasárnap rendkívüli állátás keretein belül megkezdi a munkát, ami az előzetes információk szerint egy hetet vesz majd igénybe - közölte Szabolcsi Zsolt, a katasztrófavédelem  szóvivője.  A munkálatok végeztével a lakók visszaköltözhetnek otthonaikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!