Őshonos magyar halfajtákkal telepítenék be az egyik lukácsházi víztározót

Kőszeg város képviselői áldásukat adták: a megyei horgász szövetség pályázhat a lukácsházi víztározó két tavának haszonbérbe vételére. A tavak hasznosítási terve kész, és különleges.

Némethy Mária

A Kőszeg és Lukácsháza között lévő árvízcsúcs csökkentő tározó megépítésekor két tavat is kialakítottak. Ennek halászati joga az államé, amit pályázat útján haszonbérbe ad.

Ezt szeretné megkapni a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Jó uton halad, hogy  elérje. Támogatják ebben a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Burgenlandi Horgász Szövetség, a Kőszegi Horgász Egyesület, a lukácsházi önkormányzat, és 30 kőszegi vendéglátással, szállásadással foglalkozó vállalkozás.

Csütörtökön Kőszeg képviselői is úgy döntöttek: felhatalmazzák a polgármestert és a város jegyzőjét a támogató nyilatkozat aláírására.

Csécs Sándor, a szövetség elnöke bemutatkozásként közölte: jelenleg 25 vasi, 4 zalai folyóvíz, 18 vasi, 2 zalai állóvíz halászati-horgászati jogosultjaként tevékenykednek. A családtagokat is beszámítva több mint 22 ezer természetkedvelő Vas és Zala megyei lakos érdekeit képviselik.

Ismertette a lukácsházi tározó területén létrejövő két tó horgászati hasznosítási tervét. Eszerint a kőszegi önkormányzattal jelölnék ki a horgászati célokat szolgáló partszakaszt. A fürdőzésre alkalmas területen azonban szezonon kívül sem kívánnak horgásztatni. Az új horgászati területre speciális horgászszabályok vonatkoznának. Elképzelésük szerint az igazi sporthorgászat helyszíne lenne az egyik horgásztó - a  másik  tó a hagyományos horgásztatás helyszíne lenne -, ahol szakáll nélküli horoggal lehetne pecázni és a kifogott halat mérettől és fajtától függetlenül azonnal, kíméletesen vissza kellene engedni a tóba.  Az itteni haltelepítés is speciális lenne  a megyében. Kizárólag őshonos, szaporodó képes halfajok telepítését tervezik, mert a tavak egyediségét akarják elérni a kuriózumnak számító halfajokkal.     

Kosfejű nyurga pontyot - amely csak a Velencei-tóban élő magyar vadponty -, balint, jászkeszeget, szélhajtó küszt, vörösszárnyú keszeget, csapó sügért és dévérkeszeget telepítenének ide.

Ha a tavak alkalmasak lesznek országos horgászversenyek megrendezésére, akkor versenyhelyszínként történő regisztrációját szorgalmazzák majd az országos szövetségnél, ígéri a horgászok megyei vezetése.

BŐVÜL A SEBES PISZTRÁNG TANÖSVÉNY

A Gyöngyös patakon Lukácsháza felett alakították ki a Sebes pisztráng  tanösvényt. Ez több mint 3 kilométer hosszú. Szárazföldről és mederből is horgászható Vas megyei kiemelt területi jeggyel, de minden megfogott halat kíméletesen vissza kell engedni. Ezt tervezik meghoszabbítani újabb 3 kilométerrel, így az országban egyedülálló 6 kilométeres pisztrángos szakasz jön majd létre. Az idén tavasszal sebes pisztránggal  telepítik be ismét   a pataknak ezt a szakaszát.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!