Ötszáz emberrel épít le a Laird

<b>Szombathely</b> - Két hónap alatt félezer embert küldenek el a Laird Technologies szombathelyi üzeméből. Hirtelen és drasztikusan lecsökkent a telefonok iránti kereslet, mondja a cég magyarországi ügyvezetője.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Alig emésztettük meg, hogy januártól 250 dolgozójától válik meg a Delphi Hungary Kft., máris itt az újabb sokk: kölcsönmunkásait már novemberben elküldte, a megmaradtak közül 127 dolgozónak pedig január 5-én mond fel a szeptemberben még közel 700 főnek munkát adó Laird Technologies Kft.    

A világ egyik vezető elektronikai alkatrészgyártója, az amerikai Laird Technologies 2005 áprilisában jegyeztette be magyarországi cégét, s kevéssel később Szombathelyen, a Puskás Tivadar utcában meg is nyitotta gyárát, ahol  Svédországból idehozott gépeken 50-60 dolgozóval főként mobiltelefon-antennák gyártását kezdte el. 

A folytatásban más munkákat is kapott az ezzel párhuzamosan  létszámában is gyarapodó, s mint arról egy éve beszámoltunk: további fejlesztési terveket szövögető  üzem. 

Minden ment tehát a maga útján, szeptemberben például eddigi legjobb eredményét érte el az akkor már  közel  700 embernek munkát adó  cég, hogy aztán a gazdasági válság következtében egyik pillanatról a másikra gyökeres fordulatot vegyenek a dolgok.   



Dől a dominó: leépít a Laird is  Fotó: Horváth Csaba

Mint érdeklődésünkre  Ola Fredriksson, a Laird Technologies magyarországi ügyvezetője elárulta, a telefonok iránti kereslet hirtelen és olyannyira drasztikusan lecsökkent, hogy novemberben a vállalat kénytelen volt leépíteni a kölcsönmunkásait, a megmaradt 375 fő közül 127-nek pedig pénteken jelentették be, hogy február 5-ével megszűnik a munkahelye. 

Mi lesz a többiek sorsa? 

Kiderül a szerdai Vas Népéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!