Pável Ágostonra emlékeztek a Savaria Múzeumban

Pável Ágoston (1886-1946) neves néprajztudós előtt tisztelgett egy kisebb tömeg szombaton délután: megkoszorúzták a Savaria Múzeum előtti szobrát, majd a kőtárban kiállítást nyitottak az emlékére „Valaki ránk üzent” címmel.

Merklin Tímea

Pável Ágoston a múzeum néprajzi tárát 1928-ban vette át, és haláláig 668 darab tárggyal gazdagította a gyűjteményt. Továbbfejlesztette a gyűjtéseket, de nagyszabású múzeumi fejlesztéseiből a háború miatt nem lett semmi. A szombaton nyílt kőtári kiállítás - ahol a polihisztor lánya, Pável Judit  vállalt tárlatvezetést -megemlékezik Pável életéről, rámutat szerteágazó munkásságának minden részére.

A tablókon képek idézik a szülőföldet, a szülőket. 1886. augusztus 28-án Vashidegkúton (ma Szlovénia), Ágoston napján született, ezért kapta e keresztnevet. Majd a család Radkersburgba (ma Ausztria) költözött. Közéleti ember volt, ő alapította 1933-ban a Vasi Szemlét, számon tartották költőként, műfordítóként, nyelvészként, irodalomtörténészként, kultúraközvetítőként.

E tevékenységére hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató pályatárs, aki szlovén nyelven is elismételte mondandóját, s Pável Ágoston „Valaki ránk üzent” sorát tartalmazó versét. Kiemelte: Pável Ágoston időnként ránk üzen: ne feledkezzünk meg  a kultúrák közti párbeszéd fontosságáról. A kiállítás három nyelvű: magyarul, szlovénül és németül is olvashatók a kilenc tabló tartalmai. A dokumentumok, fotók beszédességét a Pável-családtól kölcsönkapott tárgyak színesítik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!