Pezsgő korzó lesz a szombathelyi belváros?

Egyesületet alakítottak a belvárosi kereskedők, akik anyagi és szellemi erőiket egyesítve szeretnék visszacsábítani a belvárosba a vásárlókat. A városvezetők, a polgármesteri hivatal, a kereskedelmi és iparkamara is segítő kezet nyújtott, így az alapítók reményei szerint hamarosan nyüzsgő korzóvá változhat a megyeszékhely belvárosa.

Nagy Ildikó

- Szeretem a belvárost. Bármire van szükségem, itt mindent megtalálok. Azt szeretnénk, ha működne a belváros. Ha  élettel telne meg a tér és vele együtt a környező utcák - mondja Perjési Péter, a Szombathelyi Belvárosi Kereskedők Egyesületének vezetőségi tagja.

Az  egyesület alapító okiratán éppen csak megszáradt  a pecsét, ám a belvárosi kereskedőknek nem az első közös megmozdulásuk: a Fő téri üzletek működtetői már korábban is próbálták különböző akciókkal (például autósorsolással) visszacsalogatni a vevőket. Mert mondjuk ki - ahogy ezt az alapítást követő sajtótájékoztatón Perjési Péter is megtette- , hogy a nyitvatartási idő liberalizációját teljes mértékben kihasználó multinacionális cégek városszéli üzletei bizony sok vásárlót elszippantottak a belvárosból.

Időközben a vásárlási szokások is megváltoztak, a plázázás családi programmá lett. Miért ne működhetne hát úgy a belváros is, mint egy pláza? Elvégre programokat a Fő térre is lehet szervezni, sőt! (E területen például az Agora  Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központtal szeretnének együttműködni, de a múzeumok, a vendéglősök, a művészeti együttesek és a sportegyesületek segítségére is számítanak.)

- Az első közös megmozdulásunk a decemberben már bevált bevásárlók éjszakája lesz: aznap este tíz óráig nyitva lesznek a belvárosi üzletek. De szeretnénk tematikus piacokat is szervezni a téren: a Szombathelyi Szépítő Egyesület például a téren rendezi meg szokásos tavaszi virágvásárát. Ugyanígy biotermékeket is kínálhatnának a termelők a Fő téren - sorolja a terveket Perjési Péter, majd hozzáteszi: a programokra a közeli fürdővárosokban pihenő vendégek figyelmét is felhívják majd.

 És ha már virág: a virágosításának ötlete sem újkeletű, a néhány éve beharangozott és elkezdett egyen-kaspós mutatvány azonban nem tudni, miért, félbeszakadt. Ezt most folytatnák, ám ezúttal nem csak az üzletek előtti placcot, hanem a belvárosi lakások ablakait is szeretnék felvirágoztatni.

- Az üzletek kirakatainak kivilágítását is szeretnénk egységesíteni, legalábbis időben: úgy tervezzük, hogy este tíz óráig minden bolt kirakata ki lesz világítva - teszi hozzá Perjési Péter.

- Havonta egyszer bevásárló szombatot hirdetnénk, olyankor tovább lennének nyitva az üzletek - jegyzi meg az egyesület elnöke, Balogh Zoltán, aki azt is sikerként könyveli el, hogy a belvárosban továbbra is ingyen lehet parkolni szombatonként. Jó hír az is, hogy a kereskedők az üzletük előtt  egy négyzetméternyi területen ingyen, közterülethasználati díj nélkül mutathatják be termékeiket.

Az egyesület jogi képviseletét ellátó dr. Szendrő-Németh Tamás a hatóságokkal is szeretne jó kapcsolatot kialakítani. A rendezvények lebonyolítása során például számítanak a rendőrség és a közterület felügyelet segítségére. A fogyasztóvédelmi felügyelőségtől pedig egy próbavásárlások után összeállított  pozitív listát szeretnének kérni, amely reményeik szerint  tovább növelhetné a kereskedők iránti bizalmat. Emellett a jogszabályi változásokkal kapcsolatos tájékoztatásra is számítanának, és ugyanezt kérnék a munkaügyi felügyelőségtől is.

- Jónak tartom a kezdeményezést, és azt hiszem, én is csatlakozom az egyesülethez - mondja Vörösné Szárnyas Csilla, az egyik Kőszegi utcai butik tulajdonosa, aki szerint már éppen itt az ideje az összefogásnak. Csilla egy sajátos szempontból is megközelíti a témát: szerinte ugyanis az összefogás ott kezdődik, hogy a belvárosi kereskedők egymástól  vásárolnak.

Hozzáteszi: az együttműködés másik előnye a közös fellépés, és az, hogy a szervezett, egyesületi forma  meggyőzőbbnek és komolyabbnak tűnhet, mintha a kereskedők külön-külön próbálnák hallatni a hangjukat. Németországi példát is említ: ott egy-egy település vállalkozói vásárlással is segítik egymást.

- Én kimondottan szeretek a belvárosban vásárolni, bármire van szükségem, itt mindent megtalálok - mondja a peresznyei Luxl Ferencné, aki most is egy Fő téri üzletből lépett ki.  Szeretem, ha vásárlásnál értő eladók segítenek, és valahogy emberléptékűbbnek érzem ezt a miliőt. Jártam már nagy bevásárlóközpontokban is, de az nem az én világom, engem például a zene is zavart  - teszi hozzá.

A belvárosi kereskedők március 31-én 18 órakor találkoznak a  Pannónia étterem különtermében. Oda várják a csatlakozni szándékozókat.

Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!