Potom pénzért adták el a határőrüdülőt

Szombathely - Vizsgálja a rendőrség, hogy miként cserélhetett gazdát 1,8 millió forintért a szombathelyi határőrség teljesen felszerelt döröskei nyaralója, és hogyan került egy temetkezési vállalathoz a papíron a határőrség központja számára vásárolt irodabútor?

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Erős annak a gyanúja, hogy a tavaly megszűnt Szombathelyi Határőr Igazgatóság utolsó évében a szervezet vagyona felett a vezetők nem a jó gazda gondosságával őrködtek.
 
Csicsergett a "kis hal"

Minden egy névtelen levéllel kezdődött. A szombathelyi igazgatóság belső életét jól ismerő levélíró ebben olyan konkrét, a szervezet vezetőjének, illetve gazdasági igazgatójának, valamint a nyugdíjazása után reaktivált műszaki osztályvezetőnek, és másoknak a felelősségét firtató esetekről írt, amelyek mindenképpen megértek egy vizsgálatot. Hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, okirat-hamisítás gyanújára adtak okot a levélben leírtak.

Csakhogy felettébb kényes helyzetbe kerültek a bűnüldöző szervek, hiszen a határőrség integrációja után nagyon sok egykori határőr igazolt át a rendőrséghez, akiknek esetleg egykori elöljáróik ellen kellene most nyomozniuk.

Lapunk úgy tudja, hogy a végső lökést egy nyár elején történt elfogás adta. Kis hal akadt horogra, egy volt gondnok, akinél házkutatást tartottak, s sok olyan eszközt, holmit találtak nála, melyek egykoron a Szombathelyi Határőr Igazgatóság vagyona volt, s amelyek származásáról, illetve a selejtezés körülményiről az illető nem tudott elfogadható magyarázattal szolgálni. Bár a lefoglalt tárgyak értéke nem volt túl jelentős, de a férfit a rendőrség nyomására, az ügyészség indítványára a bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. Az illető azonban csupán egy hétig volt rács mögött, mivel hamarosan elkezdett mesélni a határőrség utolsó évéről. Ahogy azt a szakzsargonban mondják, pont, vessző nélkül, másfél napon keresztül folyamatosan sorolta, milyen visszaélésekre utaló jeleket tapasztalt az igazgatóságon. 



A Szombathelyi Határőr Igazgatóság főépülete. Érdekes ügyletek Fotó: Benkő Sándor

Szövevényes ügy

A nyomozók ezután kezdték el a vallomásban felsorolt gyanús ügyek vizsgálatát: tanúkat hallgattak meg, megyeszerte házkutatásokat tartottak. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb port vert fel az ügy, olyannyira, hogy elterjedt a hír: letartóztatták a volt szombathelyi határőr parancsnokot. A jól értesültek rosszul tudják: a volt vezető augusztus végén hosszabb külföldi úton tartózkodott. 

Az üggyel kapcsolatban érdeklődtünk a vasi főkapitányságon, ahol azt a hivatalos választ kaptuk, hogy a megyei főkapitányság elfogultságot jelentett be, ezért  Bencze tábornok úr jelöli ki azt a megyét, illetve rendőrkapitányságot, ahol a nyomozást elvégzik. Úgy tudjuk, ez már meg is történt, de a helyszínt még nem ismertették.

Érthető a szűkszavúság, hiszen az ilyen, gazdasági jellegű ügyekben végül majd a szakértői vélemények alapján lehet vádat emelni, avagy megszüntetni az eljárást.

Információink szerint rendkívül összetett az ügy, melyben nyomozni kell. Ezek egy része például olyan jellegű bűncselekmény, amely a katonai ügyészség hatáskörébe tartozna, de például Győrben éppen hatáskör hiányára hivatkozva megtagadták a nyomozást. Az is tény, hogy az elmúlt hónapokban hat szervezetnél is járt már az ügy aktája, s valamilyen ok miatt (elfogultság, hatáskör hiánya) mindannyian megtagadták a nyomozást.

Potom pénzért adták el az üdülőt

Visszatérve az ominózus vallomásra, annyit sikerült megtudtunk, hogy a volt igazgatóság ingóságainak, illetve egyik ingatlanjának eladásáról, másrészt a felújítások, a karbantartások körüli visszaélés gyanújáról is szó van benne. 

A rendőrök úgy tűnik, jó nyomon járnak. Például olajradiátorokat foglaltak le, amelyek a határőrizeti kirendeltség helyett az egyik falusi sportkör fociöltözőjébe vándoroltak, illetve a papíron a határőrség központja számára vásárolt irodabútorokat találtak az egyik temetkezési vállalatnál. Azt is vizsgálják, miként cserélhetett gazdát potom 1,8 millió forintért a határőrség teljesen felszerelt döröskei nyaralója. Egy, a Söptei úti laktanyában elvégzett aszfaltozással sincs minden rendben: a leszámlázott négyzetméter és a valóságos terület között nagyságrendnyi a különbség. Ez utóbbi ügyben éppen akkor, június végén végezték el a helyszín felmérését, amikor a már rendőrség kötelékébe tartozó egykori határőrök számára határőr napot tartottak...


Információink szerint több tíz millió forintra rúg a gyanúra okot adó ügyletek végösszege.

Két érintett véleményére is kíváncsiak voltunk. Csáfordi József,  a Szombathelyi Határőr Igazgatóság volt vezetője ma köztisztviselőként dolgozik egy regionális állami hivatalnál. Hallott a gondnok elfogásáról, ám azt mondja: őt eddig senki sem kereste meg semmilyen, a határőrséget érintő ügyben. 

A szabadlábon védekező gondokkal is felvettük a kapcsolatot, aki nem kívánta a vallomásában foglaltakat 
megosztani a nyilvánossággal. Ugyanakkor hangsúlyozta: úgy tűnt számára, hogy az egyes ügyekben nagyon tájékozottak a nyomozók, másrészt az általa is megerősített visszaéléseket okiratok, és tanúk is bizonyítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!