Rabok ünnepi műsora a börtön színháztermében (videóval)

Az 56-os forradalom és szabadságharc ötvenharmadik évfordulója alkalmából tizenegy Dráma Szakkörös fogvatartott csütörtökön délután ünnepi műsorral lepte meg rabtársait a szombathelyi börtön színháztermében.

Garai Antal 'Atom'

Kilencven rab hallgatta végig a Dráma Szakkörösök közel egy órás ünnepi műsorát.  A kigyúrt legények pár perccel a szereplésük előtt még a papírjaikba temetkeztek, buzgón olvasták és mormolták a szöveget. Izgatottan várták, hogy a színpadon is megmutassák, mit tanultak az elmúlt hónapokban.

A felkészítő pedagógus, Balogh József költő-tanár gondolatai után felcsendült a Himnusz, majd dalokkal, megzenésített versekkel emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésére, és az 1956-os forradalomra a rabok.

 Nézze meg videón az ünnepi előadást és két fogvatartott nyilatkozatát! - videó: Garai Antal Atom

A műsor legmeghatóbb pillanata az volt, amikor  Tamási Lajos, Piros vér a pesti utcán című versét szavalták.  ismét mienk a bátor ének, parancsolatlan, tiszta szívvel, s a fegyverek szemünkbe néznek: kire lövetsz, belügyminiszter? - kiáltotta teljes átéléssel Fekete Tibor.

A fogvatartottak rezzenéstelen arccal, és nagyon fegyelmezetten ülték végig társaik szereplését., a Szózat elhangzása után vastapssal jutalmazták a produkciót. 

Két rabbal beszélgettünk az előadás után, akik azt hangsúlyozták, hogy kevesen mernek kiállni a többiek elé szerepelni és szavalni. Emiatt a börtön falain belül a Dráma-Szakkörösöket tisztelik.

- Tavaly szeptemberben alakultunk, eddig négy előadásunk volt. A gyakorlás nagyon összekovácsolja a társaságot, ezért sajnálom, hogy hetente csak egyszer tudunk próbálni. Szívvel-lélekkel készülünk minden egyes szereplésre, reméljük, hogy a társaknak a szürke hétköznapokba egy kis örömet tudunk csempészni - mesélte a csalás miatt raboskodó Fekete Tibor.

- Legközelebb karácsonykor lesz egy fellépésünk. A szilveszterre pedig versekkel készülünk. Sokat olvasok, szeretem a szépirodalmat. Úgy érzem, a könyvek segítségével legalább agyilag is toppon marad az ember. Nagyon jó dolog  a színjátszó körbe tartozni, minden egyes szereplés tartást ad az embernek – hallottam Kovács Tamástól, aki emberölésért van börtönben. - Szeretnénk egy Ki Mit Tudot is szervezni, ott majd a Mónika Showt és Joshi Bharatot próbáljuk meg parodizálni  – tette hozzá.

Ide kattintva megnézheti az ünnepségen készített képgalériánkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!