Savaria Történelmi Karnevál 2011: vízfüggöny és diadalív

Egy diadalív és - a hőségre való tekintettel - hat hűsítő párakapu alatt sétálhat át a 12. Savaria Karnevál közönsége. Csütörtökön este megkezdődik a karneváli időszámítás.

Ölbei Lívia

A Thököly utcában kedden este 8 órakor életbe lép az útlezárás: épül a Savaria Történelmi Karnevál időkapujaként működő diadalív. (Alatta autó nem haladhat át, mellette annyi hely maradt, hogy a tűzoltók baj esetén bejuthassanak.)

A hivalatos karneválnyitó ceremónia is itt, a diadalívnél kezdődik csütörtökön 19.45-kor, aztán a Fő téren a Vesta-templomban meggyullad a karnevál kezdetét jelző láng (amely a karnevál végén majd szertartásosan elalszik).

Minderről kedden délelőtt a karneváli helyszínek közé huszonkettedikként belépő (interaktív történelmi játékokat, tárlatvezetést kínáló) Iseum Savariense fogadótermében számolt be a karneváli szervezőcsapat. Szommer Ildikó karnevál-igazgató mindenekelőtt emlékeztetett arra, hogy néhány jelentős, a karneválhoz kapcsolódó eseménysorozat már megkezdődött: megvan a karnevál bora, sikeres a karneválszínházi széria, túl vagyunk A varázsfuvola bemutatóján.

Mérei Tamás, a karneváli alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: legalább még egy előadásnyi jegyigény volna a Mozart-operára, de a három este után plusz egyet főleg azért lehetetlen  beiktatni, mert a lelátót-nézőteret  mihamarabb le kell bontani. Elvégre kezdődik a karnevál, amely Szommer Ildikó előrejelzése szerint minden karneválok legjobbjának ígérkezik. A legfőbb üzenet továbbra is a 2000 éves város értékeinek felmutatása: ezúttal a hagyomány és megújulás jegyében. A megújulás elsősorban a már emlegetett látványelemekben nyilvánul meg: a Thököly utcai diadalív és a Fő téri Vesta-templom mellett ma a nyolc nagyméretű szobor is a helyére kerül.    

A bő kínálatot érdemes a programfüzetben áttekinteni (időközben készült egy újabb, több nyelvű, lecsupaszított, vagyis kizárólag a helyszínek, időpontok, nevek feltüntetésére szorítkozó változat is). A Történelmi Témapark (Castra Militaria) 25-én 21 órakor nyit, az idén kétszáz harcos vállalta, hogy valóban tábort ver (ők a sátrakban töltik az éjszakát is). Csütörtökön este színházi jellegű tüzes játék várható itt, másnap éjszakára pedig a tizedszer visszatérő kaufbeureni Artistica Anam Cara ígér tüzes meglepetést. (Ők már meg is érkeztek Szombathelyre.) A Borok utcájának végén ismét nagyszínpad épül, itt lesz például a rendhagyó prímástalálkozó. A Fórum Színpad a városháza elől a Fő térre költözik  -az új helyszín a remények szerint a  megszokottnál is több érdeklődőt vonz majd. (A két nagyszínpadon nagyjából váltják egymást az események, átfedés alig várható.) A gyerekeknek ajánlott, szintén közkedvelt Kalandvár azért fontos, mert ki kell nevelni a jövő karneválozó nemzedékét.
 
Az idén először gyermekmegőrző is nyílik: a Fő téri Bloom-házban 4 éves kortól fogadják a gyerekeket, óvónők foglalkoznak velük, karneválidőben 14-20 óráig. Szintén az idén először önkéntes idegenvezetőket is fogadhat a karneválozó közönség (akár francia, angol, német, olasz nyelven). Az önkénteseknek egyébként is nagy szerepük van a szervezésben. A MÁV és GySEV egyaránt karneváli kedvezményt kínál. Aki a ferences rendházban vért ad, cserébe romkerti belépőt kap.

Hőségriadó!

A hőségriadót komolyan kell venni: a kánikulában vízfüggönyt kibocsátó szerkezetek (párakapuk) alatt találhatnak átmeneti enyhülést a karneválozók. A belvárosi köztisztaság fenntartásában a SzOVA és egy magáncég működik közre, tartósan munkanélküliek foglalkoztatásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!