Sikkasztással, hűtlen kezeléssel gyanúsítják a volt határőr vezetőket

Volt szombathelyi határőr vezetőket gyanúsítottként hallgatott ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. Portálunk 2008 májusában számolt be arról, hogy a volt Szombathelyi Határőr Igazgatóság megszűnése után nyomozás indult.

Angyal László

Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz érkezett névtelen levélben foglaltak alapján először 2008 májusában a Körmendi Rendőrkapitányságon indult lopás miatt eljárás, mert  felmerült a gyanú: a Szombathelyi Határőr Igazgatóságon különféle bűncselekményeket követtek el.

Elfogultság miatt több hatóságot is megjárta az akta, az ügy vizsgálatát  végül a Nemzeti Nyomozó Iroda vette, ahol a  gazdaságvédelmi főosztály munkatársai tanúk meghallgatása, szakértők bevonása után gyanúsítottként hallgatták ki Csáfordi József volt határőr igazgatót és több egykori vezető beosztású határőrt. Hűtlen kezeléssel, sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket, az általuk okozott kár értéke 18 millió forint. 

A nyomozás a végéhez közeledik, tudatta szerkesztőségünkkel Barta Lászlónál, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője.

A szóvivő részletesen tájékoztatta lapunkat a bűnügy alakulásáról. "Cs. J. és társai ellen nyomozást folytatunk jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt, a volt Szombathelyi Határőr Igazgatóság gazdálkodásával kapcsolatban. Az ügyben névtelen feljelentés alapján 2008. április 30-án hivatali visszaélés bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség rendelt el nyomozást. A Vas Megyei Főügyészség elfogultságot jelentett be, a Legfőbb Ügyészség a további eljárásra a Tatabányai Nyomozó Ügyészséget és a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészséget jelölte ki. A Tatabányai Nyomozó Ügyészség a hűtlen kezelés bűntette miatt indult bűnügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át azért, mert az ügyben ott már folyik nyomozás, és a feljelentett személyre figyelemmel a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik a nyomozás. A Körmendi Rendőrkapitányság 2008. május 15-én lopás vétsége miatt rendelt el nyomozást egy, az ORFK-nak címzett névtelen bejelentés alapján, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság egyes volt alkalmazottai vonatkozásában. Az Országos Rendőrfőkapitány 2008. augusztus 28-án az NNI-t jelölte ki a nyomozás lefolytatására. Az eljárás során az NNI gyanúsítottként hallgatta ki a Szombathelyi Határőr Igazgatóság több hajdani dolgozóját hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja miatt. Gyanúsítottként hallgatták ki a bűncselekményeket elősegítő más személyeket is. A bűncselekményekkel okozott kár 18 millió forint. A nyomozás befejezés előtti stádiumban van, az eljárásnak jelenleg öt gyanúsítottja van"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!