Száz egzotikus papagájt tart udvari röpdéjében a díszmadarak szerelmese

Ajkay Ferenc, a szombathelyi Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület elnöke több mint harminc éve tenyészt madarakat. Mintegy száz egzotikus papagájt tart az udvari röpdéjében.

Nagy Ildikó

Kicsi gyermekkorom óta foglalkozom díszmadarakkal, a tenyésztés a szenvedélyemmé vált. Apróbb madarak, mint a hullámospapagáj és a zebrapinty tartásával kezdtem a pályafutásomat, amelyek egy lakótelepi lakásban is kiválóan érzik magukat  hangsúlyozza Ajkay Ferenc.  Egy rövid ideig sólymászkodtam is Bechtold István kőszegi ornitológus kezei alatt.

Az 1970-es években az elsők között sikerült hazánkban akkor még ritkaságnak számító rozella papagájt beszereznem. Az idő tájt meglehetősen korlátozottak voltak a lehetőségek. Csehszlovák tenyésztőtől egy párat kéthavi keresetemnek megfelelő összegért vásároltam meg egy szombathelyi kiállításon. A kilencvenes évektől viszont már osztrák és német börzéken szereztük be a különlegesnek számító példányokat.

Ajkay Ferenc csaknem száz díszmadarat tart otthon, különböző fajokat tenyészt. Indiából, Dél-Amerikából, a Csendes-Óceáni szigetvilágról és Ausztráliából származó papagájok is színesítik a tenyésztő állományát. Szó szerint színesítik, citomsárga, narancs, hófehér, kék, zöld, rózsaszín, vörös színekben pompáznak a madarak.

Ferenc udvari röpdében tartja a kis kedvenceit, mindegyik voliernek van zárt és nyitott része is, így a többségében egzotikus madarak saját igényüknek megfelelően eldönthetik, hogy a szabadban vagy az belső térben tartózkodnak. A tenyésztő szinte minden létező és elérhető szakirodalmat elolvasott, ezekből tanulta meg a díszmadártartás és -tenyésztés minden csínját-bínját, s az idősebb tenyénysztők is sokat segítettek neki.

Számos papagájunkat sikerült megtanítanunk beszélni. Több mint harminc éves tenyésztői múlttal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy intelligens madarak a papagájok  húzza alá Ajkay Ferenc.  Szinte sohasem fordul elő, hogy reggel úgy köszönjenek, Jó estét! A családom tagjait a nevükön szólítják, s kiabálnak, ha csörög a telefon.

A szobatisztaságra azonban nem lehet megtanítani őket. Számos kézzel nevelt díszmadarunk van, több fiókát egynapos koruktól nevelt fel a feleségem, Yvette, aki két-három hétig három óránként speciális nevelőtáppal eteti a magára hagyott madárkákat. Ezek a papagájok nagyon szelídek, sohasem csípik meg az embert. Ádám fiam kézzel nevelt madara szinte mindenhová követi a gazdáját, s imád a fején utazni.

Ajkay Ferenc az összes madarát szereti, mindegyik különleges valamiért a számára. A tenyésztő nagy álma egy arakanga-papagáj, mivel ez még hiányzik az állományából. Családja rengeteget segít neki, támogatják mindenben. Őket is sikerült ezzel a szenvedéllyel megfertőznie.

Ádám komoly saját díszmadárállománnyal büszkélkedhet, Ferenc kislánya, Dorottya inkább tengerimalacokat tart. A tenyésztő szerint az a szépsége a díszmadártenyésztésnek, hogy a kispénzű emberek számára is könnyen művelhető, s viszonylag kevés anyagi ráfordítással is komoly eredményeket lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!