Szemfüles mozgáskorlátozott: Észrevette, hogy hibás a parkolási rendelet

Kőszeg - Pintér Tibor mozgáskorlátozott, ám roppant szemfüles: észrevette, hogy a helyi parkolási rendelet hibás. Kiderült, igaza van. A kifogásolt mondat hamarosan eltűnik a rendeletből.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Pintér Tibor gerincműtött, és bár ő maga nem vezet, neki is van mozgáskorlátozottaknak járó parkoló-igazolványa. Mivel többnyire otthon ül, sokat olvas, és az internetet is gyakran böngészi, szemet szúrt neki az önkormányzati parkolási rendelet egyik bekezdése.

Eszerint a mozgáskorlátozott személyek a részükre kijelölt és az erre utaló jelzéssel ellátott parkolóhelyeken engedélyükkel díjfizetés nélkül várakozhatnak. Díjmentességük azonban csak a kijelölt parkolóhelyeken érvényes.

Vagyis: ha szó szerint értelmezzük a rendeletet, akkor ez azt jelenti, hogy a mozgáskorlátozottat megbírságolhatják, ha egy fizetőparkolóban nem a rokkantaknak fenntartott helyen hagyja az autóját. Ez viszont az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű  jogszabálynak, a KRESZ-nek mond ellent.

A KRESZ rendelkezései szerint ugyanis a mozgáskorlátozottaknak járó parkolóigazolvánnyal nemcsak a rokkantaknak fenntartott helyen, hanem a többi fizetős parkolóhelyen is díjmentesen lehet parkolni.

Takács Imre, a mozgáskorlátozottak kőszegi csoportjának vezetője is hallott a kőszegi dilemmáról, ám nem ismer olyan mozgáskorlátozottat, akit emiatt megbírságoltak volna. Ugyanezt állítja Vargáné Maitz Tünde, a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. parkolási ügyekkel foglalkozó munkatársa is. Hangsúlyozza: az idén egyetlen ilyen jellegű panasz sem érkezett hozzájuk.

Dr. Tóth László, Kőszeg jegyzője is megnyugtatja a mozgáskorlátozottakat, mondván: ezután sem fogják megbírságolni a mozgáskorlátozottat, ha nem a rokkantaknak fenntartott helyen várakozik. A jegyző ugyanakkor elismeri, hogy a rendelet fent idézett mondata valóban kifogásolható. Nem sokáig: folyamatban van ugyanis a helyi rendeletek felülvizsgálata, melynek során a nem EU-konform, vagy más jogszabálynak ellentmondó részeket törölni fogják belőlük.

A kőszegi mozgáskorlátozottak ugyanakkor azt is sérelmezik, hogy a Fő tér átalakításának több, rokkantaknak fenntartott parkolóhely is áldozatául esett. Dr. Tóth László szerint a közeljövőben ezt a porblémát is orvosolni fogják: a Jurisich tér rekonstrukciója során több olyan parkolóhelyet is kialakítanak, amelyet csak  a mozgáskorlátozottak, vagy az őket szállító személyek vehetnek majd igénybe.

Más városban sem büntetnek

Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet vezetője is furcsállja a kőszegi rendeletben szereplő mondatot. Szombathelyen, Budapesten és  ismeretei szerint  több vidéki nagyvárosban is az a gyakorlat, hogy a mozgáskorlátozottak parkolóigazolványával nemcsak a rokkantaknak fenntartott helyen, de a többi fizető parkolóhelyen is díjmentesen lehet parkolni. Ugyanis a KRESZ, amely a helyi rendeletnél magasabb szintű jogszabály, ezt lehetővé teszi.

 

Pintér Tibor kifogásolja a helyi parkolási rendelet mozgáskorlátozottakra vonatkozó részét. Megnyugodhat: a rendeletet módosítják   Fotó: Kiss Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!