Szilveszter: a megye szállodáiban tánccal, zenével búcsúztatják az évet

<b>Megyei körkép</b> - A megye szállodáiban élőzenével, tánccal, tűzijátékkal és tombolával búcsúztatják az óévet. A legtöbb helyen szilveszter éjjelén malacsült kerül az asztalra, de a virsli és korhely leves is szerepel a menüben.

Bajdó Bettina

A szilveszteri szokások közös célja az, hogy a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak. Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások, melyek az ártó, rontó erőket tartják távol a háztól. A néphagyomány szerint év utolsó napján csupa jó dologgal kell körülvenni magunkat: mosni, takarítani tilos, mert ez nem hoz szerencsét. 

Az újévi szokások sem változtak az idők folyamán: még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az újévben. Megyénk szállodáiban gondoskodnak arról, hogy az óév utolsó és az újév első napján mindenki a maga kedvére való kikapcsolódást választhassa. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a négylevelű lóherét tartó malac az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos azonban a csirke, pulyka fogyasztása, hiszen ezek az állatok elkaparják a szerencsét.

Az egyik bükfürdői szállodában az év utolsó napján élőzenével, nemzetközi slágerekkel várják a mulatozókat. Latin és flamenco táncosokkal kedveskednek a vendégeknek, s ismert együttes szórakoztatja majd a szilveszterezőket. Éjfélkor tűzijátékkal búcsúztatják az óévet, majd tombolával köszöntik az új esztendőt. A menüből nem hiányozhat a malacpecsenye, a virsli és a korhely leves, valamint a lencsesaláta sem. 

Egy másik szállodában gálavacsorával és zenés-táncos programokkal búcsúztatják az óévet. Annak, aki itt tölti el az év utolsó napját, wellness-programokban is lesz része, hiszen a szállodai foglalás mellé egy belépő is jár a bükfürdői gyógyfürdőbe. Extra szolgáltatásokat is igénybe lehet venni: különféle masszázsokkal, lazító pakolásokkal várják a fürdőzőket. 

Sárváron is wellness-programokkal kedveskednek a szállodák a náluk szilveszterezőknek, akad olyan hotel, ahol különleges masszázsok is járnak a december 31-ei programok mellé. Emellett természetesen a szilveszteri gálavacsora, az élőzene sem hiányzik a programok közül, a vendégek egészen hajnalig rophatják a táncot a parketten. 



A sárvári fürdőben változatos programok lesznek újév napján  Fotó: Benkő Sándor

Van olyan szálloda, ahol nemcsak az óévre, hanem az újéve első napjára is kínálnak programokat, január elsején pezsgős reggelivel és zenés újévi ébresztővel csalogatják a vendégeket. A babonásabb vendégeknek is próbálnak a kedvükre tenni, az újév napján lencséből és babból készült ételeket szolgálnak fel. 

A megyeszékhelyen sem kell unatkozniuk a szállóvendégeknek: az egyik hotelben latin szilvesztert szerveztek, hastánccal, fergeteges karibi partival, salsával, rumbával és sambával. A bátrabbak ki is próbálhatják a latin táncokat, profiktól leshetik el a tánclépéseket. Képalá:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!