Szombathelyi közgyűlés: elfogadták a költségvetést

A képviselők kommunista múltjának idézése, az M86-os megépítésének ígérete és az országgyűlési választások értékelése: ezek a témák uralták a délelőtti szombathelyi közgyűlést. Délután kezdték tárgyalni a költségvetést, melyet öt óra után, húsznál is több igen szavazattal elfogadtak.

Angyal László

A közgyűlés kezdete sem volt sima ügy, mert egy sor módosító indítvány hangzott el a napirenddel kapcsolatosan. Ezek közül kettő mindenképpen kiemelendő. A fideszes dr. Szakács Dávid a polgármester szakértőire kifizetett pénzek jogszerűségét vizsgáló bizottság munkája miatt emelt szót, míg dr. Gyimesi József (ESZE) a tanácsnoki rendszer felülvizsgálatát kezdeményezte.

Az utóbbi ügyet egy hónap múlva tárgyalják, a rendkívüli bizottság munkája viszont felkerült a napirendek közé. Volt még némi vita a büdzsé előterjesztéséről: a polgármester, avagy a Molnár Miklós vezette pénzügyi és gazdasági bizottság által készített dokumentumot tárgyalja-e a közgyűlés? A közgyűlési erőviszonyok alapján ez nem volt kérdés...

Az várható volt, hogy a képviselők először nem a hónapok óta várt költségvetéssel foglalkoznak, de a megszokott délelőtti politikai show ezúttal a szokásosnál is hosszabb volt.  Az országgyűlési választások két egyéni szombathelyi győztese, dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar is megjelent a közgyűlésen, a kereszténydemokrata politikus fel is szólalt, és munkát és böcsületet ígért.

A választási kampány folytatódott: a jobboldal az M86-os gyorsforgalmi út miniszteri biztosának, dr. Ipkovich György polgármesternek a tevékenységét bírálta. Az ok: 2006-os választási ígéretével szemben nem autózhatunk a négysávos úton Győrig, de még Szelestéig sem. A polgármester dr. Czeglédy Csaba alpolgármesterrel vállvetve   hosszasan sorolta azokat az okokat, amik miatt nem sikerült az ígéretet teljesíteni.

A közelmúlt után a távolabbiról esett  szó dr. Tarján Jenő (Fidesz) felszólalása nyomán. A képviselők doyenje összefogásra szólította fel a városatyákat, és azon csodálkozott, hogy milyen emberekből állt össze a baloldaliak csapata. Azt is hozzátette: Akinél a hatalom, annak kezében az igazság.

A  nem éppen demokratikus mondatra felfigyelt dr. Nemény András szocialista frakcióvezető, de nem az ő felszólalása gerjesztett  múltidézést.  Mivel a fideszes dr. Takátsné dr. Tenki Mária csatlakozott frakciótársához, a polgármester fellebbentette a fátylat a múltról. A képviselő asszony párttitkár volt, tudtuk meg a polgármestertől. A fideszes képviselő asszony azzal vágott vissza, hogy a kommunista diktatúrában ő nem a hatalom oldalára állt, nem az ügyészi (utalva a polgármester múltjára), hanem az ügyvédi pályát választotta, ahogyan dr. Gyimesi József is. S ha egyszer kieresztik a szellemet a palackból: az ESZE képviselője elmesélte, miként választották meg 1985-ben tanácstagnak...

Az ebédszünetben ülésezett a dr. Szakács Dávid vezette vizsgáló bizottság, mely határozatot hozott: felszólítják dr. Ipkovich Györgyöt, öt napon belül adja ki a polgármesteri szakértői kerettel kapcsolatos dokumentumokat.

Délután kezdték tárgyalni a költségvetést, melyet  öt óra után, húsznál is több igen szavazattal elfogadtak.

El kell adni a dr. Szabó Gábor alpolgármester által használt Opel Vectrát

- Délután letette az esküt a jogi bizottság új tagja, dr. Szabó Zsolt. Elődjét, dr. Papp Hunort a Savaria Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjévé nevezte ki a közgyűlés.

- A polgármester helyett a pénzügyi és gazdasági bizottság (pgb) terjesztette elő a város 2010-es költségvetését.

 A bizottság határozata szerint, melyet a közgyűlés is megszavazott, el kell adni a dr. Szabó Gábor alpolgármester által használt Opel Vectrát.

- A pgb előterjesztése szerint dotáció nélküli lenne két alpolgármesteri állás, a pozíciót társadalmi megbízatású tisztségviselők töltenék be. A polgármesternek jogi aggálya volt a megszavazott előterjesztéssel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!