Szombathelyi közgyűlés - Már a képviselők is a választásokra készülnek

Új korszak köszöntött be a szombathelyi baloldali városvezetés és a jobboldali többség kétés féléves együttélésben. Ha netán az emberek elfeledkeztek volna róla, a csütörtöki városi közgyűlésen a képviselők tudatosították bennük: elkezdődött a választási kampány.

Angyal László

A közgyűlés napirendjének elfogadása sem volt egyszerű mutatvány. Kiderült: a 2010-es büdzsét még első olvasatban sem tárgyalják a képviselők, leveszik a MÁV ingatlanok megvételéről szóló pénzügyi előterjesztést, és a hulladékgazdálkodási projekttel sem foglalkoznak, mivel a környezetvédelmi hatóság nem adott zöld utat a szeméttelep rekultivációjának.

Másrészt: felveszik napirendre a Savaria Fórumot kiadó céggel kötött szerződés átvilágítását. Délelőtt még viszonylag visszafogott hangulatban telt el, aktuális ügyekben nem ütöttek meg túl durva hangot a városatyák.

A legérdekesebb felvetéssel Takátsné dr. Tenki Mária állt elő, aki szerint a volt börtön épületét megkaphatná a város, akkor közmunkaprogram keretében lehetne munkanélküliekkel lebontani. A délutáni viharos hozzászólásokat előre vetítette az a felvetés, mely azt firtatta: év végén miért voltak jelen jobboldali országgyűlési képviselők városi intézményekben, ahol köztisztviselők adtak át ajándékokat.

A délutáni vitában elszabadultak az indulatok. Az apropót  két régi ügy adta. A városi hetilapot kiadó cégnek 24 millióval tartozik a város, illetve a sportcsarnokot üzemeltető győri cégnek ugyancsak ennyivel. Mivel egyik ügy sem volt külön napirendi pont, de a költségvetés módosítása jó ürügyet szolgált arra, hogy verbálisan egymásnak essenek a képviselők.

Dr. Ipkovich György egy hasonlattal állt elő: népes társasággal az Art Café teraszán üldögélve tizenkétezres számlát csinál, majd azzal az indokkal nem fizet, hogy a kávéház bérlője túl jó szerződést kötött az önkormányzattal.

Molnár Miklós a néven nevezett kávéház bérlője köszönte a reklámot, s kijelentette: az elkezdődött  választási kampánynak tudja be az elöljáró hozzászólását. Hozzátette: rég nem látott mélységbe süllyedt a városi közgyűlés.

A polgármesteri replika: igaz, hiszen a városban soha nem volt szokás teljesített szerződés alapján benyújtott számlát nem  kifizetni. A holtpontról való elmozdulásra egy órányi vita után akadt egy konszenzust ígérő indítvány: dr. Czeglédy Csaba alpolgármester helyett Németh Kálmán és Marton Zsolt tárgyaljon a sportcsarnokot üzemeltető győri céggel a szerződés 2011-es megszüntetéséről.  

A költségvetés módosítása kapcsán Németh Kálmán alpolgármester elmondta: 240 milliós hiánnyal zárta a város a tavalyi évet, ami tervezett majd 900 miliós mínuszhoz képest jó eredmények mondható. A vártnál jobb egyenleghez nagyban hozzájárult az is, hogy 3,9 milliárd helyett 4,2 milliárd forint iparűzési adót fizettek be az adózók.

Molnár Miklós, a pénzügyi, gazdasági bizottság elnöke hozzáfűzte: ez igaz, de a fejlesztési hitel 3,2 milliárd forint, vagyis a város adóssága összesen 3 és félmilliárd forint.

A 2010-es büdzsé januári elfogadásáról tavaly közgyűlési határozat született. Csütörtökön senki sem indokolta meg, miért vették le a napirendről az idei költségvetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!