Szombathelyi mentőangyal: videoklipek polgármesteri kezdeményezésre

A Weöres Sándor Színház és a városi tévé együttműködésében készülnek az újraélesztés fontosságát hangsúlyozó videoklipek.

Ölbei Lívia

- Marci, amikor azt mondom, hogy most, nézz a Péterre, instruál Jordán Tamás a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában. Itt készül a négy klip közül az első: családi ebéden vagyunk. Az asztal körül Alberti Zsófi és Orosz Róbert (ők játsszák anyát-apát), Vlahovics Edit és Trokán Péter (nagymama-nagymama), valamint Orosz Marci és Orosz Miksa (a két szöszke kisfiú).

Az asztalon borsóleves gőzölög, anya merít mindenkinek, a jóízű kanalazgatásnak nagyapa rosszulléte vet véget. A rosszullét totálban, a rosszullét közeliben, reakciók közeliben - Jordán Tamás rendező-forgatókönyvíró  egyrészt részletes forgatókönyvet írt, másrészt csapóval dolgozik: minden megmozdulásból több variáció készül. Elvégre forgatáson vagyunk. A feszültség nő: a derűs összejövetel váratlanul tragédiába fordul, a tanácstalan, megriadt családtagoktól csak annyira futja, hogy konstatálják, nagyapa meghalt. Ezen a ponton azonban megjelenik - nem James Bond, nem a Pókember, hanem korunk új akcióhőse, a mentőangyal, aki nemcsak az idő visszaforgatására képes, hanem az újraélesztést (lélegeztetés szájon át) is szakszerűen gyakorolja. Happy end: nagyapa életben marad! A mentőangyalt Horváth Balázs alakítja, hitelesen. Nem véletlenül: szakképesített mentőápoló a szombathelyi mentőállomáson, nem mellesleg a Pécsi Tudományegyetem végzős mentőtiszt-hallgatója. Hasonló dramaturgiával (más-más színészekkel) készült klip a héten egy nagy bevásárlóközpontban, ma üzemi-munkahelyi körülmények között lesz szükség újraélesztésre, pénteken pedig egy benzinkútra települ ki a stáb. Az alkotók ellenszolgáltatás nélkül vállalták a feladatot.

Az egyenként harminc másodperces (zenei aláfestéssel, egyéb hangeffektekkel operáló) négy klip bemutatója a februári közgyűlésen várható. Dr. Puskás Tivadar polgármester - akinek eredeti hivatása okán szívügye a szakszerű, gyors segítségnyújtás - ezzel a premierrel indítja útnak a Szombathely a segítés városa projektet, amely annál sikeresebb lesz, minél több laikus válik képessé arra, hogy éles helyzetben akár életet mentsen.
 
A városi televízió bízik a klipek országos terjesztésének sikerében. A önkormányzati-polgármesteri kezdeményezésre készülő, figyelemfelhívó minifilmek mellé hamarosan oktatófilm készül, amely akár tanfolyamokon is jó szolgálatot tehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!