Szűrcsapó 24.: tizenkét család választotta a fagyoskodást

Egyáltalán nem elhagyatott a szombathelyi Szűrcsapó utca 24. számú ház, ahonnan a lakók többsége szombaton kiköltözött. Több gázszerelő cég dolgozik ott naphosszat. A 78 lakás közül tizenkét család ottmaradt.

Merklin Tímea

A házban pénteken zárták el a gázt szivárgás miatt, szombaton az emberek többségét átmeneti szállásra költöztették. A gázórákat mindenütt leszerelték. Keddre készül el a felmérés: mely elavult készülékeket kell cserélni  a lakásokban.

A ház esete túlmutat önmagán, hiszen sok ilyen lakótömb van az országban. 40 éve  tízezer számra épültek az ilyen panellakások. Bárhol előállhat ez a helyzet, hiszen az akkori  előírásoknak megfeleltek, mára elavultak. Nemcsak a gáz, de a villanyvezetékek is, ezért nem lehet átállni egyszerűen elektromos eszközökre.

Az épületgépészeti berendezések társasházi közös tulajdonban vannak, de ajtón belül minden magántulajdon. A SZOVA megelőlegezi (vissza kell majd fizetni) a közös kiadásokat, de a lakásokon belüli cseréket önállóan kell megoldani. 

A 24 órás rendőri őrizet alatt álló Szűrcsapó utcai lépcsőház zajos; csak az mehet be, aki ott lakik, illetve akinek hivatalból dolga van. Jönnek-mennek a szerelők, a folyosón a hegesztés kellékei, bekopogunk egy lakásba, aminek nyitva van az ajtaja. Most is dolgoznak odabent.

- A gázórát már vasárnap leszerelték, hétfőn a gázcsöveken, a konyhában és a szobákban is kicserélték a sarokcsapokat - mondja özv. Telkes Ervinné, hozzátéve: úgy tudja, sokba lesz, de még nem tudni mennyibe. 

- Az unokámmal lakom itt, de ő már elment, mert fázik, 9,7 fok van a lakásban. Átmenetileg a lányomnál szálltunk meg.

A gázszerelők főnökét keressük, de ő már elment. A VasGáz Kft. a fő kivitelező, de több alvállalkozó cég munkatársai is dolgoznak itt. A lépcsőn szembejön az Eurofég Kft. ügyvezetője, Wittinger András, akitől megtudjuk, eddig húsz lakásban végezték el a szükséges munkákat.
 
Kiss István
tervező sorba járja a lakásokat. Amelyekről megírja a szakvéleményt, azokban tudunk dolgozni - mondja Wittinger András. Hétfőn kicserélték a szakaszoló és a főelzárókat - teszi hozzá.

Felmegyünk a 9. emeletre, ahol sokan ittmaradtak. Németh Istvánné épp felmos. - Mi csak arra a pár órára jöttünk vissza, amíg a szerelők itt dolgoznak, kicseréltek csöveket, sarokcsapokat - meséli. - A férjemmel lakom itt, átmenetileg elköltöztünk a MOP-házba, de elemi hiányosságok vannak. WC-kefét is itthonról kellett vinnünk. -

- Levették a gázórát, villanybojler, villanytűzhely lesz - mutatja Molnár Éva  egy másik lakásban, amely önkormányzati tulajdonú. - Gázra kaptunk támogatást, de áramra nem. Hogyan fogom tudni fizetni a magas villanyszámlát, ha villanybojler, villanytűzhely lesz? 56 ezer forint a nyugdíjam, a 30 éves lányommal élek, aki munkanélküli. Nincs  segítségem. Félek, előbb-utóbb kitesznek innen. -

Molnár Éva elmondja: rokonokhoz akartak menni egy hétre, de ott is fizetniük kellett volna a rezsit, úgyhogy inkább visszajöttek a bérlakásukba fagyoskodni. Elmeséli, Hajnalkán kívül van még három gyereke, de segíteni egyik se tud, mert csődben vannak, devizahitelesek.

Egy nevét nem vállaló hölgytől megtudjuk: ki kell majd cserélni a házban a régi elektromos hálózatot is, hogy bírja majd a sok villannyal működő technikai berendezést. A kiköltöztetés egyik oka is az volt, hogy le ne égjenek a vezetékek, ha hirtelen mindenki átáll elektromos fűtésre, melegvízelőállításra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!