Textiltörténeti múzeum Kőszegen

Néhány napja textilipari múzeuma van Kőszegnek. Összegyűjtötték a Latex megmaradt emlékeit, s ezek hetente kétszer megtekinthetők.

Némethy Mária

A 74 éves P. Burus Gyula, a hajdani Latex Vállalat kőszegi bútorszövetgyárának termelési osztályvezetője, fődiszpécsere lelkesen magyarázza mi, mire szolgált egykor. A fonó-, szövő- és nemezelőgépek  alkatrészei és a  késztermékek bútorszövetek, terítők is sorakoznak a vitrinekben, egy régi fonalas ládában csévéken fonalak.

A falakon nagy posztereken az egykori gyárak. Úgy, ahogyan az Tamás Béla gyártmányfejlesztő főmérnöknek a 80-as években a Latexről  írt  könyvében látható a  gyáregységekről, a technológiai folyamatokról. Emberek dolgoznak  a gépeknél.

Kőszegen a bútorszövetet készítették, Szombathelyen szőnyegeket, takarókat, de ott is kezdték bevezetni a bútorszövetgyártást  magyarázza P. Burus Gyula.

Nem sopánkodunk azon, hogy mindez a múlt, hogy sajnos erősen leépült a magyar könnyűipar, s hogy ezt mindmáig nem heverte ki Kőszeg. A kezdetről, a múzeum létrejöttéről beszélünk.
 
- 2009-ben az önkormányzat összehívta a civil szervezetek képviselőit azért, hogy Kőszeg még fel nem tárt értékeinek, hagyományainak, kulturális örökségének a feltárásában segítsünk. Én akkor ott a Bútorszövetgyári Nyugdíjas Klub képviseletében elmondtam: olyan magas színvonalú textilkultúra valósult meg a gyárak révén Kőszegen, hogy az érdemes lenne a megörökítésre. Ennyiben maradt a dolog mindaddig, amíg Gergye Péter, az ipari park ügyvezetője megkeresett azzal: kezdeményezésére a Tesco úgy építi meg az áruházat, hogy lesz egy kis textiltörténeti múzeum is. -

Lett. Tárgygyűjtést szerveztek, s ma ott van az áruház egyik oldalán a kőszegi posztógyári emlékhely, mögötte az 50 négyzetméteres ipartörténeti múzeum. Látogatása ingyenes. A posztógyári és a bútorszövetgyári nyugdíjas klub tagjai felváltva várják a látogatókat csütörtökönként 14-16 óra, szombatonként 9-12 óra között.

- Úgy gondoljuk, lesznek látogatóink, eljönnek  ide Szombathelyről is, hiszen annakidején 2500 ember dolgozott a kőszegi üzemekben, 5 ezer a Latexnél. Itt akár egyórás filmet is megtekinthetnek a hajdani gyárakról, az akkori életükről - bizakodik P. Burus Gyula. Igaza lehet.

A textilipar gyors leépülése

Az 1989-90-ben végbement politikai és gazdasági változások következtében Magyarországon a korábbi igen jelentős - az akkori Szovjetunióba irányuló export kiesett, a hazai termelésű textiltermékek belföldi fogyasztása pedig erősen visszaesett, ami a nagyvállalatok tönkremeneteléhez, a textilipar gyors leépüléséhez vezetett.

Az egykori Lakástextil Vállalat szombathelyi gyárát 1999-ben privatizálták, egy évre rá pedig a magyar szakmai befektetők által életre hívott Latex 2000 Zrt. lett a tulajdonos.

A textilipar világszerte megfigyelhető tendenciája a termelésnek az ázsiai, óceániai, indiai, dél-amerikai országokba való áthelyeződése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!