Tilos a szülészorvos szabad választása a Markusovszky kórházban

<b>Szombathely</b> - Az országban egyedül a szombathelyi szülészeten tagadják meg a szabad orvosválasztást. A két éve érvényben lévő főigazgatói határozat szerint a kismamák az ügyeletes doktornál szülhetnek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Lendvai Rezső betegjogi képviselő szerint minden embernek garantálni kell a lehetőséget és jogot, hogy ha fontosnak érzi a szülésnél a számára bizalmat jelentő orvos, szülésznő jelenlétét, akkor ezért áldozhasson. 

A Markusovszky kórházban főigazgatói utasítás tiltja meg a szülés esetén történő orvosválasztást.  A szülészorvosok konfliktusa a kórház vezetésével egy lavinát indított el, s az orvosválasztást ezért megtiltották. Ennek hatására a kiszolgáltatott, kétségbeesett, szülés előtt álló nők  bár kezdetben még mertek panaszkodni, ma már félnek ennek következményeitől. 

Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy több mint egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy legyen egy olyan  kismama, aki a nevét merte adni egy panaszhoz. Levélben fordult a főigazgatóhoz, engedje meg, hogy a szülésnél a saját orvosa is ott lehessen. A főigazgató a kérelmet elutasította. 

A betegjogi képviselő hangsúlyozta: úgy látja, elveszett a bizalom az orvos és a várandós nő között, s teljes a bizonytalanság a szülés körül. A kismamák ezért feszültek, tele vannak kétségekkel, s félnek, hogy ha megindul a szülés, nem lesz ott az az orvos, aki ismeri őket. 



Lendvai Rezső úgy látja, hogy a kórház hozzáállásán változtatni kellene Fotó: Benkő Sándor

Bővebben a témáról itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!