Tükröt tartanak elénk a világról

Különleges kiállítás érkezett az olaszországi Pordinone A la Roggia Galériából a Rába-parti kisvárosba, Körmendre. Olasz fotóművészek munkáiból nyílt tárlat hétvégén a Sala Terrena Galériában.

Bajdó Bettina

Fókuszban a kortárs olasz fotóművészet - ezt a címet kapta a nem mindennapi kiállítás, melyet Farkas Tiborné oktatási és kulturális referens nyitott meg. Elmondta, hogy a kiállítás címét hallva akaratlanul is elgondolkodik az ember azon, hogy miért is fog a kezébe valaki kamerát. 

- Talán a természet hívása, a közlésvágy, önmagunk újbóli megtalálása ad lökést valakinek a fotózáshoz - mondta a referens. - A fotósok tükröt tartanak elénk a világról. A fényképészek különös figurák, s nemcsak a masinájuk miatt, hanem azért, mert a szemükkel többet látnak, mint mi. Elénk teszik a szépet, a jót, az örömöt és a bánatot, mindazt, amit mi is láthatnánk, ha lenne időnk figyelni.

A referens hozzátette, hogy a fotósok képein visszaköszön a való világ, sőt ennél több is, ezektől a fotóktól kapunk valami pluszt is. Az alkotások elgondolkodtatnak, gyönyörködtetnek, s egy másik nép gondolataiba is bepillantást engednek.

Enzo di Grazia, az olasz galéria kurátora szerint a fotó a valóság leírása, a fotós pedig író. Kiemelte, hogy hazájában nagy hagyománya van a fotózásnak. A kiállítás arra hivatott, hogy megmutassa, hogyan lehet emlékezni bizonyos formákra, dolgokra. Vannak olyan képek, melyek a várost jelenítik meg folyókkal, terekkel, s vannak, melyek embereket ábrázolnak úgy, ahogy egy turista láthatja őket. A képeken láthatók élettörténettel felruházott tárgyak, s dinamikus, színekkel teli fotók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!