Utasok és Hold-világ

Szombathely - A HEMO felújítása miatt költözik a Kamara Savaria: az előadásokat ezentúl a sportházban láthatja a közönség. A Magyar a Holdon még nagyobb költözést ígér: március 12-én.

Ölbei Lívia

A 2006 tavaszán felavatott Kamara Savaria - a HEMO felújítása miatt - most szó szerint albérletbe költözik: a decemberben Szombathelyen (ős)bemutatott Magyar a Holdont legközelebb már az Agora - MSH-ban láthatja a közönség, az előadás március 12-én 19 órakor kezdődik. Költözésről van szó a vadonatúj Tasnádi István-darabban is: Császár Sándor önkéntes és neje, Császárné Rotten Edit - Mucsi Zoltán és Csákányi Eszter - egy kvízjáték nyerteseként a Holdra indul. A végén aztán lesz nagy meglepetés. A Kamara Savaria és tatabányai Jászai Mari Színház közös produkciójában feltűnik még Scherer Péter és Katona László, a rendező Árkosi Árpád. A Kamara Savaria ebben a költözéses-átmeneti helyzetben sem hagyja abba a munkát: a meglévő előadások mellé 2008-ban három új bemutatót tervez. Májusban lesz a premierje a Három koporsó című Egressy Zoltán-drámának, Anger Zsolt rendezésében, Péter Katával, Senkovits Petrával, Járó Zsuzsával, Szabados Mihállyal, Czukor Balázzsal. A szerző, a rendező, de a színészek többsége sem ismeretlen a szombathelyi közönség előtt. Bizonyára sokan emlékszünk a máig élő Sóska, sültkrumpli-előadás bemutatójára - a szerző Egressy Zoltán -, amely a színházbarát egyesület első komoly, saját produkciója volt. A játszó személyek pedig gyakorlatilag már hazajárnak a Kamara Savariába - a Weöres Sándor Színházba. A Három koporsó szerzője Egressy, de a valóságos sztorit Krúdy Gyula találta meg. Talán írni is akart belőle valamit, végül csak jegyzetekig jutott - Egressy írás közben ezekre támaszkodott. A történet 1849-ben játszódik, a szabadságharc idején, amikor a káosz olyan embereket sodor egymás mellé, akik különben sosem találkoznának. Öt ember tragédiája ez: szerelem, halál, árvaság, bűn, öngyilkosság.

Az októberre rendelt premier, A tizennégyezer éves ember - a Kamara Savariában bevett módon - ősbemutató lesz: a rendező, Dömötör Tamás ismét a film és a színház közös pontjait keresi; a szokás szerint erősen magyarosított szövegkönyv mindenesetre a Man from Earth című, Magyarországon be nem mutatott film történetét veszi alapul. Arról van szó, hogy jónevű egyetemi professzor egyszer csak azzal áll elő: ő valójában egy 14 ezer éves cromagnoni ember - azóta él, megállás nélkül. A rendezői összefoglaló szerint két órába sűrűsödik 14 ezer év feszültsége 25 négyzetméteren. A végére előkerül egy pisztoly, de mégsem ettől hal meg, aki meghal . Az előadásban szerepet vállalt Csákányi Eszter és Jordán Tamás is.

Az idei harmadik Kamara Savaria-bemutatón, decemberben folytatódik a Czukor Show. Az első alkalommal Füst Milán Boldogtalanok című drámájára épült a televíziós kibeszélő-show formanyelvét felhasználó előadás (a Czukor Show-n tavasszal a budapesti Nemzeti Színház közönsége is részt vehet, hat estén át). A decemberben várható Czukor Show 2. természetesen megint televíziós körülmények között játszódik, ismét Dömötör Tamás rendezésében. A show első számú vendége ezúttal János, egy nagyon nagy CÉG középvezetője. Látszólag azért érkezik, hogy áldását adja lánya házasságához. De gyorsan kiderül, hogy lányát is, feleségét is hamis indokkal csalta el a tévé-show-ba: a CÉG legfőbb vezetőjének - János kenyéradójának - vese- és tüdőátültetésre van szüksége. Az alapkonfliktus az Iphigeneia Auliszban című Euripidész-tragédiát idézi, amelynek alapján azonban (vö! Boldogtalanok) új dráma születik. A Czukor Show 2-ben szintén ismerősökkel - Anger Zsolt, Péter Kata, Endrődy Krisztián, Vasvári Emese, Csonka Szilvia - találkozhat a közönség.

Hát így születik az igazi színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!