Vacogó betegek, fázós olvasók és távhőszámla 158 ezerről

Ma már nem igaz a mondás, miszerint a könyvtár igazi melegedőhely. A fűtési szezon elején ugyanis több szombathelyi közintézmény így a Berzsenyi Dániel Könyvtár és az SZTK is fűtési gondokkal küzdött. De olyan szombathelyi is akadt, akinek melege volt. Főleg, amikor kézhez kapta a 158 ezer forintos távhőszámlát. Hideg és meleg helyzetek a fűtési szezon elején...

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Hivatalosan szeptember 15-től május 15-ig tart a fűtési szezon a távhőnél. Az épületek közös képviselője jogosult intézkedni a lakók döntése alapján, hogy kérik-e a fűtést vagy sem. Idén szeptember 15-én mindenki lemondta a szolgáltatást, viszont múlt héten téliesre fordult az időjárás, így szerdától minden távhős lakásban melegek a radiátorok. Az induláskor előfordulhatnak műszaki problémák, az egyik leggyakoribb a szelepek leragadása, ezt úgy ismerheti fel az ügyfél, hogy a cső meleg a radiátor viszont hideg s hiába tekeri fel a termosztatikus radiátorszelepet, akkor sem lesz meleg. A másik pedig a rendszer levegőssé válása, a távhő kollégái folyamatosan légtelenítenek, viszont sok esetben egy házba többször is vissza kell menniük.

Kisebb zökkenőkkel kezdődött a fűtési szezon, múlt héten kilyukadt az egyik távvezeték, ezért a belvárosban, a Király utcában, a Március 15-e téren nem volt fűtés, de a távhő munkatársai néhány órán belül elhárították a hibát. Adódtak kazánházi problémák is, de csütörtökre ezek is megoldódtak. Már csak azért is, mert enyhült az időjárás...

Olvasóink panaszolták, hogy az SZTK épületében hideg volt. Mint azt Máté Pétertől, a Markusovszky kórház műszaki osztályvezetőjétől megtudtuk, ennek nem a takarékoskodás az oka. A hiba a távhőszolgáltató rendszerében keletkezett: egy üzemzavar miatt máshonnan kapta a meleget az SZTK, ez viszont nem ment zökkenőmentesen, és emiatt volt a szokásosnál hidegebb az épületben. 

Ugyanez a helyzet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is: az intézmény honlapján fel is hívják a látogatók figyelmét arra, hogy a távhőszolgáltató műszaki problémája miatt nem tudnak minden napszakban állandó hőmérsékletet biztosítani. Pallósiné dr. Toldi Márta igazgató elmondta: főleg a gyermekkönyvtári részben volt a szokásosnál hidegebb. Próbálták azonnal orvosolni a problémát: az apróságok és kismamák által szinte folyamatosan látogatott épületrészben olajradiátorokkal segítenek rá a fűtésre. 

- A gond az, hogy a szolgáltatótó szakaszosan fűt, így vannak órák, amikor teljesen hidegek a radiátorok - mondta el a könyvtár igazgatója.

Volt azonban olyan szombathelyi is, akinek melege lett. Főleg, amikor kézhez kapta a távhőszámláját...

 A fűtési rendszerek korszerűsítésekor egyre több lakásban szerelnek fel költségosztót, az erre való átálláskor felmerülhetnek gondok, ezért fordulhatott elő, hogy a Váci utca egyik lakója 158 ezer forintos elszámoló számlát kapott.

 Kocsis Tóth Ildikó, a távhő ügyfélszolgálati vezetője hangsúlyozta, Szombathelyen több mint tíz évvel ezelőtt kezdték el a költségosztós mérést, azóta egyre több lakóközösség csatlakozik a korszerűsítéshez. A tapasztalatok kedvezőek, a költségosztó felszerelését követően egy-egy  házban 25-30 százalék energiát takarítanak meg a lakók, ha a tömb panelprogramban is részt vesz, ez a szám elérheti a 40 százalékot. Az ügyfélszolgálati vezető hozzátette, a felosztást a költségosztási szerződés szabályozza, amelyet a közös képviselet köt a költségosztó céggel. A költségosztó szerződés paramétereit mindig az érintett épület adottságaihoz kell igazítani. Ez kiinduló adatok hiányában meglehetősen nehéz feladat, ezért fordulhat elő, hogy az első költségosztás után a lakóközösség tagjai között kiugró különbségek is lehetnek, valaki ráfizet 158 ezer forintot, mások pedig visszakapnak ötvenezer forintot. Ilyenkor a szerződés és a felosztás paramétereit újra kell gondolni.
 

Dr. Beliznay Pálné, a szombathelyi Bem Lakásszövetkezet elnöke elmondta, hogy azok a házak, amelyekben problémák léptek fel, tavaly vettek részt az ökoprogramban, így ez volt az első fűtési szezon, amely során költségosztót használtak a lakásokban. Újraszámoltatják a házakat, a légköbméter felosztáson is változtatnak. Ki kell kalkulálni épületenként, melyek azok a paraméterek, amelyek alapján igazságos az elszámolás. Korrekciós tényezőt is bevesznek a szerződésbe, ez az alsó és a felső szinteken élőknek barátságosabbá teszi a számlájukat. Beliznay Pálné szerint azonban a lakóknak is meg kell szokniuk az új fűtési rendszert, így azt is, hogy  mikor, hányas fokozatra kell tekerni a termosztátot. Hétfőn ül le a lakásszövetkezet vezetője a költségosztó cég munkatársaival és a távhő szakembereivel, hogy átbeszéljék, melyek azok a paraméterek, amelyek alapján igazságos lesz az elszámolás.

Szerző: Varga Nóra, Nagy Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!