Védett kastélypark fáit tizedelik Gencsapátiban?

A szakember szerint vágják a védett fákat a gencsapáti kastély parkjában. A gondnok szerint nem is védett a park és csak dzsumbujt irtanak.

Némethy Mária

"Hetek óta zúg a motorfűrész, dőlnek a fák, gördülnek ki a fatörzsekkel megrakott teherautók, letaposva azt is,  ami még megmaradt. Ellentétben a közhiedelemmel a park ma is védett, hiába lett magántulajdona egy veszprémi ingatlankezelő cégnek... A cégnek nincs engedélye a fák kivágására... Őket ez nem érdekli, hiába a tiltakozás, a szakemberek véleménye."

Így kezdődik dr. Tóth József nyugalmazott kertészmérnök, kertészeti szaktanácsadó szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele, amelyet a gencsapáti védett történeti kastélykertben folyó munkálatokról írt.

- Amikor ott vagyunk, bárkit szívesen beengedünk, megnézheti, mi folyik a területen, de nem kell bedőlni egy belopakodó birtokháborítónak - állítja a területen a tulajdonos megbízásából 2007 óta gondnoki felügyeletet ellátó Ferenczi Endre, aki többször is leszögezi: az ingatlan magántulajdonban van, a kastélyépület védett, de a környezetében elterülő több hektáros park nem az. Azt is elmeséli: az üres kastélyt szinte széthordták a tolvajok. Teherautószámra vitték el belőle az összes radiátort, eltűnt a beltéri ajtók 90 százaléka, megbontották a tetőt, áznak a falak. A cég, amelyik megvásárolta az ingatlant, öregek otthonát akart létesíteni benne, 72 embernek adott volna munkahelyet, de ez a terv kútba esett.

- 2007 óta vagyunk kutyákkal a területen, azóta a lopások, illegális fakivágások lecsökkentek, de állandóan feljelentgetnek minket, pedig csak a 300 éves fák körüli dzsumbujt, szemetet pucoljuk ki fakitermelőkkel, szakemberekkel - folytatja Ferenczi Endre. - Tavasszal a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól volt itt szakember, megállapította, mindent rendben végzünk. Például egy ösvényt, amelyet benőtt a gaz, teljesen kitisztítottunk. Csak azt tudom megismételni: az épület védett, a 16 hektáros park viszont nem az.

- Mi is kaptunk bejelentést arról, hogy ott irtják a fákat - hallom dr. Görög Istvántól, Gencsapáti jegyzőjétől. - Éppen ezért két hete a helyi képviselőkkel a helyszínen voltunk, csütörtökön pedig a polgármester úrral feladtunk egy levelet, amelyben arra kértük a hatóságokat, a környezetvédelmit, az Őrségi Nemzeti Parkot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, foglaljanak állást: védett-e terület, kell-e vágási engedélyt kérni? A gondnok ugyanis semmilyen írást, engedélyt nem mutatott. Nekünk az az álláspontunk: ha nem védett a park, akkor Gencsapáti képviselő-testülete helyi védettség alá helyezi újra. Ez korábban már így volt, de a 2007-es deregulációs törvény ezt a védettséget megszüntette, ezért meg kellene újítanunk rá azt.
 
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban Győr Attilát, a védelmi osztály vezetőjét kérdezem: védett-e a gencsapáti kastély parkja, kell-e fakivágási engedélyt kérni?

- Igen, a nyilvántartásunk szerint védett a park, építési engedélyköteles, kötelező fakivágási engedélyt kérni  válaszolja.

- Önmagában az irtás is szakszerűtlen. Részben már kivágták a park szélén körben található védősávot, mely óvta a kertet. A fákat úgy döntötték, hogy más fák is kidőltek a súly alatt. Hol van a törvények betartása? - kérdezi dr. Tóth József.

Kastélymúlt
 
Gencsapáti Apáti részének birtokosai a Nádasdy, a Chemetey, a Batthyány és a Széchenyi család volt. A 16. században a Chemetey család épített itt várkastélyt, melyet az 1820-as évekban a Széchenyi család klasszicista stílusban építtetett át.

A kastély utolsó birtokosa Apponyi Albert volt, ő kártételül kapta a trianoni békediktátum során elvesztett birtokaiért. 1935-től tiszti üdülő volt, ahol a II. világháború alatt lengyel menekülteket szállásoltak el, az utóbbi évtizedekben sokáig gyermekotthon működött benne.

Az 1850-es években ültetett fák találhatók parkjában. Sokak szerint Jelit megelőzve itt telepítették az első rhododendronokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!