Veszélyes talajvízzel öntözni a kiskertekben

Sok helyen fúrt kutak vizével locsolják a kertet, ebből itatják az állatokat. Sokan nem is tudják, hogy fertőzött vízzel öntözik a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Bajdó Bettina

A Rába-Műgát és Térségéért Egyesület 2004 novemberében alakult abból a célból, hogy fejlessze a környéken a vízi-, a horgász- és a vadászturizmust. Ezen kívül felügyeljék a környezet-, a természet-, a meder- és a partvédelmet, s rendezvényeket szervezzenek.Az egyesület tagjai felügyelik a Rába és a Répce területét, továbbá a Gyöngyös patak és a Répce árapasztó torkolatát, valamint a  szakaszhoz kapcsolódó kisebb vízfolyásokat és állóvizeket is. Területük nagysága 442 ezer hektár, mely Vas és Győr-Moson-Sopron megyére terjed ki.

Dóczi Attila, az egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt hét év tapasztalata az, hogy az emberek nagy része felelősnek érzi magát  a környezet tisztaságáért, ám tenni már csak kevesen tesznek érte. Pozitívum azonban, hogy az egyesület eddigi környezetvédelmi felhívásaira sokan jelentkeztek.
  
- Próbáljuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen nagy problémát jelent, hogy szennyezett vízzel öntözik a kertet - folytatta  az elnök.  - Az egyesületünknek van saját felszerelése, egy minilabor, mellyel nemrég  megvizsgáltuk pár településen a kutak vízének minőségét. Elképesztő eredményeket kaptunk, nagyon meglepődtünk mi magunk is. S nemcsak mi, hanem a kutak tulajdonosai is elképedtek. Kiderült ugyanis, hogy szennyezett vízzel öntözik a kertben a zöldségeket és gyümölcsöket, s ezzel itatják sok helyen az állatokat is. A víznek nagyon magas volt az ammónia és nitrát tartalma, mely a zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt bekerül az emberi szervezetbe.
 
A víz ammónia és nitrát tartalma nagy mennyiségben káros lehet az emberi szervezetre. Az élelmiszerekben  például egyes tartósított húskészítményekben, sajtokban , valamint az ivóvízben lévő nitrát látszólag nem veszélyes az emberi szervezetre. A nitrát csak akkor okozhat  heveny mérgezést, ha több kanállal fogyasztunk belőle. A nitrát azonban az ember szájában és bélrendszerében nitritté alakul át, mégpedig a baktériumok közreműködésével. A nitritek, szemben a nitrátokkal már akut mérgezést is okozhatnak. Az igazi veszélyt a nitrátos víz, valamint a magas nitrát-tartalmú zöldség, gyümölcs jelenti, ez is elsősorban csak a csecsemőkre, a kisgyerekekre és a terhesekre nézve lehet veszélyes.

-  A fúrt kutak mélysége általában három-öt méter - folytatta az elnök.  - Sokszor ezek a kutak közel vannak a szennyvíz-elvezetőhöz, a régi derítőkhöz, így a szennyeződés bekerülhet a kutakba is. De nemcsak a szennyvíz okoz gondot. Azokon a területeken, ahol például a közelben állatokat tartanak, vagy mezőgazdasági munkák zajlanak, s nem megfelelően kezelik a trágyát, a szennyeződések bemosódnak a talajvízbe. Ezen keresztül bekerülnek  a kutakba, végül pedig ezt használják fel a háztartásokban. Bár csak pár településen ellenőriztük a vízminőséget, biztosak vagyunk abban, hogy ez a helyzet az egész megyére jellemző. Ugyanis a kutak mélysége mindenütt ugyanekkora. Sajnos nekünk végesek az anyagi kereteink, így nincs lehetőségünk további vizsgálatokra.
 
Dóczi Attila hozzátette még, hogy aki úgy gondolja, saját maga is ellenőriztetheti a kútvíz minőségét, ám ennek meg kell fizetni az árát. A szakember azt ajánlja, hogy azok, akik kútból locsolják azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket később megesznek, jól gondolják meg, hogy megéri-e.

Életünk, a víz akciónk- ban  várjuk olvasóink észrevételeit, hogy  a megyében hol vannak szennyezett vízfolyások. A 94522-560-as számon mondhatják el észrevételeiket, az [email protected] e-mail címre fotókat várunk, s pár mondatot arról,   miért fényképezték le a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!