Vízügyi igazgatóságok: elvonás után hírzárlat

Bajba kerülhetnek a vízügyi igazgatóságok: állítólag 40-45 százalékkal csökkentik az idei költségvetési támogatásukat. Hogy miért, azt sajnos nem tudtuk kideríteni.

Nagy Ildikó

Nem verték nagydobra, ám a Magyar Mérnöki Kamara honlapján megjelent információk azt sejtetik, hogy bajba kerülhetnek a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok: a kiszivárgott információk szerint ugyanis az idei költségvetési támogatásuk 40-45 százalékát - szemben más ágazatok büdzséjének - tízszázalékos megkurtításával  elvonják.

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, azt nem sikerült kideríteni. Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója ugyanis nem nyilatkozhatott. Mint azt pénteken elmondta, csütörtökön találkoztak dr. Illés Zoltán környezetvédelemért és vízügyekért felelős államtitkárral, aki közölte: csak ő nyilatkozhat a témáról.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban az államtitkár titkárságának vezetője pénteken arról tájékoztatott minket, hogy az államtitkár úr tárgyal, majd ünnepségre megy. A helyettes államtitkárhoz, dr. Kling Istvánhoz irányított, ő viszont ugyanazt mondta, amit Nádor István: csak dr. Illés Zoltán, illetve az ő sajtóreferensei nyilatkozhatnak.

Ezután  kerestük meg az államtitkár sajtótanácsadóját, Vért Andrást, akinek e-mailben elküldtük a kérdéseinket. Tőle rövid, egymondatos válasz érkezett: a zárolással kapcsolatban kizárólag a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatott nyilatkozni. Ezen a Nemzetgazdasági Minisztérium Sajtó és Kommunikációs Főosztályán csodálkoztak legjobban, ahol a telefont felvevő nő "Szeretem az ilyen péntekeket!" - sóhajtás kíséretében arra kért, hogy továbbítsam a kérdéseimet.

Miután megtettem, kaptam egy e-mailt, amelyben a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztat, hogy megkapták a levelemet, és amíg a munkatársaik válaszolnak a kérdéseimre, szíves türelmemet kérik. Mivel cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre (mi is szeretjük az ilyen péntekeket), továbbra sem tudjuk, hogy ez az elvonás mennyiben érinti a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkáját.

Pedig kíváncsiak lettünk volna, hogy a már eddig is 142 millió forintot felemésztő Marcal-menti védekezés és kárelhárítás további költségeit ki és miből finanszírozza. Továbbá azt sem sikerült megtudnunk, hogy az igazgatóságnál nemrégiben beindított  384 munkanélkülit foglalkoztató közmunka program veszélybe kerül-e a megszorítás miatt.

A Magyar Mérnöki Kamara honlapján közzétett állásfoglalás szerint ez a szakmai szempontból érthetetlen megszorítás a vízügyi igazgatóságok létszámának megfelezésével járna. A kamara szakmai, mérnöki szempontból vállalhatatlannak tartja a tervezett drasztikus  elvonás következményeként kialakuló helyzetet.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!