Civil

2015.05.08. 14:58

Felejthetetlen élményben volt részük a TIT klub hölgyeinek

Szombathely - A 12 legszebb magyar vers szerepelt a szombathelyi TIT Hölgy Klubban. Csodálatos, felejthetetlen élményben volt részük a hölgyeknek.

Civil Tudósítónktól

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész válogatása alapján tanítványa, Lutor Katalin előadásában hallgathatták meg a legszebb magyar verseket, 12 nagy költőnk alkotását a TIT Hölgy Klubjának tagjai: A versmondást Fűzfa Balázs tanár nagyon érdekes bevezetője előzte meg, melynek során elmondta, hogyan is alakult ki ez a vers-program: 2007. szeptemberben lett 160 éves a magyar irodalomnak a világon egyik legismertebb remeke, a Szeptember végén című Petőfi-vers. Ennek tiszteletére tudományos konferenciát rendeztek a vers szülőhelyén, Koltón. A Szeptember végén konferencia sikerén felbuzdulva, az ott elhangzottaktól motiválva született meg és indult útjára a Kárpát-medencében A 12 legszebb magyar vers-program.

A versek kiválasztásában az irodalomtörténeti kánon – és persze a személyes ízlés elfogultsága – mellett elsősorban az vezérelte, hogy a szövegek részei legyenek az iskolai tananyagnak, ismertek legyenek az irodalom iránt kevésbé érdeklődők körében is.

Luthor Katalin versmondó dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel. Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A második alkalommal, 2008 tavaszán csatlakozott a projekthez Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, akinek korábbról volt egy álma, hogy sok ember tömegben mondjon verset. Két-három hét múlva a helyi sportházban majdnem másfél ezer ember szájából hangzott fel elementáris erővel a Pilinszky-vers szózata – Melis László gyönyörű zenéje, Jordán Tamás vezénylete mellett. Az eseményt elnevezték a Nagy Versmondásnak.

Fűzfa Balázs hisz abban, hogy a költészet örök, az ember ugyan esendő, de az ember által létrehozott szellemi dolgok örökérvényűek. Az irodalom lényege mindig is a megértésre való törekvés és ösztönzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!