Civil

2017.01.02. 10:55

Új lendületben telt az év a gyengénlátóknál

Szombathely – A Vas Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete egy kis visszatekintéssel búcsúzik a 2016-os évtől.

Civil Tudósítónktól

Januárban tartották az elnökválasztó közgyűlést, amikor egy tartózkodással Bősze Györgyöt választotta meg a tagság új elnöknek. Márciustól kezdték meg a munkát.

Az első közös rendezvény a húsvét volt, tojásfestéssel, húsvéti ételek készítésével, majd közös fürdőzés következett, Mesteriben.

Megtartották az első családi napot, melynek keretében lovagolni és agyagozni is lehetett, s a tagság megismerkedhetett a Múzeumfaluval. Újra rendszeressé váltak a klubdélutánok, általában a hónap utolsó péntekén. Az egyesület volt biciklitúrán, és a Szent Márton pályázaton nyert összegből vettek egy tandem kerékpárt is.

Fotó: Kopcsándi Gyula

A Jeli Arborétumban ez évben átadták az akadálymentesített út következő szakaszát – 56 egyesületi tag vett részt az átadó ünnepségen.

Részt vettek a Joskar Ola lakótelepen a főzőversenyen, ahol tizenöt indulóból a harmadik helyezést érték el.Nagyné Marika ebben az évben is lelkesen szervezte a színházlátogatásokat és a kirándulásokat, illetve egy pályázat segítségével főzőtanfolyamot tart a tagságnak.

A Karneválon is kint voltak a gyengén látók, egyre többen megálltak sátruknál, megnézték az eszközeiket.

Fotó: Kopcsándi Gyula

A regionális lengőteke bajnokságon a győri és a zalaegerszegi sorstársakat hívták ki. Az aranyérem a vasi egyesületnél maradt. Tartottunk érzékenyítő programokat iskolákban, a sárvári kórház családi napján, csatakoztak a Petőfi telepért egyesület Szent Márton programjához is. A Szakosított Intézettel közösen szervezték az Együtt Élünk egyhetes programot, és a Fehér Bot napi ünnepséget.

A karácsonyi ünnepségünkön részt vett a Lions Klub is.

Az Évet pedig 29-én búcsúztattuk közösen az Egyesület székházában.

2016-ban két tagunk kiemelkedő elismerésben részesült. Nagy Lászlóné Marika az Idősek az idősekért díjat vehette át az Idősek világnapján a dr. Puskás Tivadar polgármestertől, Kopcsándi Gyula pedig indult a LIONS Klub által szervezett nemzetközi fotópályázaton, ahonnan két képe is elhozta az első helyezést.

Fotó: Kopcsándi Gyula

A programokon általában 15-40-en vett részt.

Voltak hasznos előadások is - fogyasztóvédelmi témában, és jogi témában. Hallhattak előadást a nyirokmasszázs jótékony hatásáról, a belső látás erősítéséről, az Etka jógáról és a meridián tornáról. A legnagyobb sikere a gombás előadásnak volt, ahol nem csak a gombákról esett szó, hanem gombás ételeket is lehetett kóstolni, és ötleteket kapni ezek elkészítéséhez.

Lassan érkeznek vissza a kiküldött adategyeztető lapok is. A vezetőség várja az ötleteket a 2017-es évre, hogy olyan programokat tudjanak szervezni, melyeken a tagság jól érzi magát.

Fotó: Kopcsándi Gyula

Természetesen vannak már ötletek a 2017-es évre is. Két pályázat vár elbírálásra, az egyik sport tematikában, a másik pedig lehetőséget adna két tanfolyam szervezésére. A kerékpár túrát 2017-ben is megszervezik és készülnek a Karneválra is. Felmerült egy kézműves szakkör szervezésének ötlete - egyelőre tervezik, hogy hogyan, milyen feltételekkel tudják megoldani. Idén is szeretnék megszervezni a családi napjukat, ahova a tagokat és családtagjaikat is várják szeretettel.

A rádióműsorok is folytatódnak. Felvették a kapcsolatot a Credo rádióval, ahol szívesen fogadták az ötletet. Januárban fognak leülni a vezetőkkel, egyeztetni a feltételekről.

Fotó: Kopcsándi Gyula

Továbbra is várják az ötleteteket, javaslatokat. Igyekeznek olyan programokat összeállítani, amiért érdemes bejönni az egyesületbe, és ott jól érezhetitek magatokat.

Kopcsándiné Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!