Civil

2016.12.21. 10:41

„ a kövek fognak megszólalni ” - könyvbemutató az Egyházmegyei Könyvtárban

Szombathely - Az Egyházmegyei Könyvtár gyönyörű barokk terme adott otthont Dr. Gyürki László pápai prelátus, biblikus tanár, volt körmendi plébános „Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban” című könyvének bemutatására.

Civil Tudósítónktól

A szerzővel Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész és szakigazgató beszélgetett életútjáról, hivatásáról és legújabb könyvéről. A könyvbemutatót Császár István egyházmegyei kormányzó és Ipacs Bence püspöki szertartó is megtisztelte jelenlétével.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Simon Katalin gyűjteményvezető köszöntő szavaiban külön megemlítette, hogy Gyürki Lászlót biblikus tudományos munkásságának elismeréseként ez évben Joachim Gnilka díjjal tüntették ki. A nívós díjat olyan személyek kapják, akik jelentősen hozzájárulnak a magyar biblikus tudományhoz.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Németh Norbert meleg szavakkal mutatta be a könyv szerzőjét, aki a Vas megyei Egyházasrádócon született szegény, ötgyermekes földműves családba. Fiatalon került a szombathelyi Szemináriumba, ezután a győri Papnevelő Intézetben és Pesten folytatta tanulmányait, majd 1957-ben pappá szentelték. Lelkipásztori hivatása mellett mindig nagy érdeklődéssel fordult a biblikus témák felé, hét ószövetségi könyvet fordított le magyar nyelvre és eljutott Rómába is, ahol a Biblikus Intézetben tanult és kutatott.

 

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Kilenc alkalommal utazott a Szentföldre, végigjárta többek között azokat a helyeket is, amelyek Szent Pál apostol életével és működésével kapcsolatosak, és nemcsak a földrajzi szent helyeket ismeri, hanem a szentírási helyek között is otthonosan mozog. Útjairól számos sikeres könyvet publikált, írói tevékenysége mellett nagyon jelentősek a Batthyány Strattmann László életével és munkásságával kapcsolatos kutatásai. Körmendi plébánosként a híres szemorvos kultuszának megteremtésében hatalmas és elévülhetetlen munkát végzett.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Gyürki László most megjelent könyvében olyan írásokat tár az olvasók elé, amelyek nem a közelmúltban születtek, hanem hosszú évtizedek munkái, elhangzottak már jelentős évfordulók alkalmával, valamint a Szegedi Biblikus Konferenciákon, ahol előadóként szerepelt. A könyv készítésekor arra törekedett, hogy írásai mindenki számára érthetők, olvasmányosak legyenek, és érdeklődéssel fogadják.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A képzelet szárnyán elviszi az olvasót számos bibliai helyre, elsősorban a Szentföldre és olyan országokba is, ahol híres, ismert bibliai események játszódtak.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

„Egy szív mutatkozik be, egy emberi élet tárul fel, történeti és régészeti megvilágításban halljuk az eseményeket” méltatta a könyvet Dr. Németh Norbert.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A meghitt hangulatú könyvbemutató verssel és énekkel fejeződöttbe, Simonné Hittaller Rita és Teleki Béla előadásában.

 

 

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!