Civil

2016.12.11. 12:39

A Magyar Horatiusra emlékeztek Kemenessömjénben

Kemenessömjén – A településen szombaton a helyi önkormányzat és a Visegrádi Szent György Lovagrend közös rendezésében emlékeztek meg Berzsenyi Dánielről.

Civil Tudósítónktól

A délutáni megemlékezés a település melletti lankás domboldalon, a Berzsenyi-pincénél kezdődött.

Kurucz Attila polgármester köszöntőjében kiemelte: Berzsenyi születésének 240. és halálának 180. évfordulóján fontos, hogy Kemenessömjében is - ahol fiatal házasként töltött néhány évet - emlékezzünk a „Magyar Horatiusra".

A soproni Evangélikus Líceum diákjainak és tanárainak verses műsorával folytatódott az esemény. Jeleneteken keresztül bepillantást kaphattunk a költő életébe, költészetébe.

Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója „Berzsenyi-ábrázolások a művészetben" címmel tartott előadást, majd a résztvevők közösen megtekintették a pince mellett található, és az emlékévre felújított emlékoszlopot, mely Berzsenyi Dániel irodalmi munkásságának állít emléket.

A költő mellszobránál Ambrus Lajos író mondott ünnepi beszédet. Mint mondotta: „Berzsenyi költészetének kezdetei Kemenessömjénhez köthetők. Itt fedezte fel Kis János evangélikus lelkész Berzsenyi tehetségét. Ezen településen vált gazdálkodóvá, s ezen ismereteit később Somogy megyei birtokán, Niklán is kamatoztatta."

A megemlékezésen részt vett Berzsenyi Anna, a költő leszármazottjai is.

Fotó: Tóth Róbert

Az ünnepségen közreműködtek az ikervári gyermekotthon lakói.

Fülöp András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!