Civil

2017.04.18. 14:41

A méhészettel ismerkedtek a hermanosok

Ják - A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium méhész szakkörének tagjai a téli elméleti felkészülés után ismét gyakorlati foglalkozáson vettek részt.

Civil Tudósítónktól

Ősszel a betelelésre való felkészülést tanulmányozhatták, most a főhordás előtti teendőket ismerhették meg Csenár Márton jáki méhész egyik telephelyén. A mesterméhész bemutatója közben a diákok megállapíthatták, hogy az országos tendenciától eltérően, itt szinte veszteség nélkül történt meg az áttelelés. A foglalkozás végére a szakköri tagok már önállóan vizsgálták a kaptárokat, használták a füstölőt, keresték az anyát, tanulmányozhatták a fiasításokat és a mézkoszorút.

Fotó: A szerző

A Szerdahelyi Török Miklós ökológus, mérnök-tanár vezette szakkör célja, hogy „megfertőzze" a diákokat a méhészet szépségeivel, bemutassa annak a gyümölcsösökben és a szántóföldi növénytermesztésben betöltött gazdasági jelentőségét. A diákok láthatják, hogy indulásként 10-15 méhcsalád mellett mennyi idő alatt sajátíthatják el a szakma fogásait, de megismerhetik ennek a gyakorlati tapasztalatokra épülő foglalkozásnak a nehézségeit és buktatóit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!