Civil

2017.04.11. 11:28

A múlt értékei és a jövő iskolája Csehimindszenten

Csehimindszent - A helyi értékek és hagyományok őrzése, valamint A Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola története címmel a helyi iskola igazgatónője, László Jánosné pályázatokat írt ki vállalkozó szellemű tanulók részére.

Civil Tudósítónktól

A pályázatok célja az volt, hogy a diákok tudása gyarapodjon, kitartásuk növekedjen, látó- és érdeklődési körük táguljon. Váljon számukra természetessé a segítségkérés, az összekovácsolódás akár egy másik diákkal, akár egy segítő pedagógussal vagy egy együttműködő szülővel.

Csehimindszent helyi értékei, azok története, egyes hagyományos gasztronómiai, kézműves tevékenységek kipróbálása, a tapasztalatok megosztása töltötte meg a benyújtott pályázatok lapjait. A diákok március 30-áig dolgozhattak a munkán. Beszámoltak például a kenyérsütésről, a tollfosztásról, a kukoricamorzsolásról, a vajköpülés nehézségeiről, és nem kis odaadással meséltek a helyi kisiparosok és kézművesek munkájáról. A gyűjtést megelőzően nem is gondolták, hogy egy kis parasztház négy fala között, vagy épp egy lócán csücsülve a ház kapujában olyan remekművek születnek, mint a fonott kosár, az ágseprű, egy gyönyörű hímzés vagy terítő egy ember kétkezi munkájából.

A pályázatukkal sikert aratott diákok egy a Szigetvár – Pécs - Mohács-Villány- Siklós útvonalon tett kétnapos kiránduláson vehettek részt, amelynek során megismerkedhettek az egyes tájegységeken megbúvó hungarikumokkal, bővíthették tudásukat új szokások és tárgyak megtekintésével. Szigetváron a vár és csatáinak története vonzotta őket, Pécsett szinte hungarikum-kavalkáddal találkozhattak. Mohácson a busójárás rejtelmeit kutathatták, megismerkedhettek olyan helyiekkel, akik a mai napig készítenek ilyen jelmezeket. Villány borairól híres festői környezetének meglátogatása után a történelmi város, Siklós várta őket tárt karokkal.

Fotó: Gaálné Pápai Viktória

A másik pályázat kapcsán megkezdhették az iskola történetét és az építésével kapcsolatos akadályok megismerését, kutathatták az iskolai morál kialakításának régre nyúló emlékeit. Ebben a falu idős korú lakói, akkori diákok, tanárok, tanítók segédkeznek. A pályázatot április 30-áig kell leadni. Meghallgatni az 1956-ban átadott általános iskola első diákjainak, a kezdő tanári kar tagjainak történeteit, fotóalbumokat lapozgatni felemelő és izgalmas dolog a diákok számára, ezek nyomán további kérdések fogalmazódnak meg bennük. Lehetőségük nyílik egy-egy beszélgetés után, hogy párhuzamot vonjanak a csupán emlékekből táplálkozó, régi csehimindszenti iskola és a mai intézmény között. Ezután pedig a tanulók fantáziája veszi át a főszerepet. Lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák iskolájuk új arculatát, milyen változtatásokat eszközölnének, milyen tereprendezésre lenne szükség, milyen hiányosságokat fedeztek fel, és egyben ötleteket adhatnak arra, hogyan orvosolhatnánk azokat.

A sikeres pályázatok jutalma meglepetés, ahogy egyelőre a diákok jövőre vetített tervei is.

Forrás: Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!