Civil

2017.06.05. 12:15

A nárai sárgaliliomos rét – ahol a természet és az ember találkozik

Nárai - Mint minden évben, így idén is már június elején kinyíltak a nárai sárgaliliomok, amelyek június végéig, július közepéig ontják virágaikat. A virág ritka mivolta miatt a település iskoláját is magában foglaló épület, a Sárgaliliom Alkotóház és a település énekkara, a Sárgaliliom Énekkar is e virágról veszi nevét.

Civil Tudósítónktól

Nárai hazánk egyik legszebb tájvédelmi, gyógyvizeiről híres régiójában, a Dunántúl legmagasabb csúcsának lábánál, az Alpok nyúlványán, Szombathely szomszédságában rejtőzködő kivételesen szerencsés földrajzi és éghajlati adottságú település, amely összhangban áll történelmi rangjával. Ideális fekvését még jobban kihangsúlyozza az észak felőli Kőszegi hegysor, amely változatos tájképet teremt, kellemes mikroklímát biztosít a tájegységnek.

Fotó: Németh Tamás

Ebben az alpesi klímájú környezetben, a hamisítatlan kristálytiszta légkörben található a településtől északra alig több mint egy kilométerre, a Szabad-erdő déli csücskében, a Sorok-patak egyik időszakos mellékere mentén zöld erdőkkel határolva a közel egy hektár kiterjedésű Zsidu-rét, amelynek csodálatos panorámáját trónra emeli a rétet koronázó sárgaliliom, mely e színpompás virág magyarországi előfordulásának egyik legnagyobb és legjelentősebb állománya. Június–júliusban, a sárgaliliom virágzásakor bódító, jellegzetes illatával, szemkápráztató és magával ragadó páratlan panorámával fogadja az arra járókat.

A florisztika számára az állomány felfedezése Csaba József (1903-1983) ornitológus nevéhez fűződik, akit egy nárai lakásban lévő vázában látott sárgaliliom csokor indított a lelőhely felkutatására 1957-ben, és ez késztette, hogy feltérképezze a falu körüli lelőhelyét a sárgaliliomnak, amit erdei, illetve vad liliomnak neveztek a helyiek.

Érdekesség, hogy a sárgaliliomot a középkori Magyarország területéről a híres németalföldi botanikus-mikológus, Carolus Cluisus említette először, aki 1579-ben bukkant rá gróf Batthyány Boldizsár németújvári várától (ma Güssing, Ausztria) északra elterülő pónici réten. Clusius révén, innét Nyugat-Magyarországról indult el ez a csodálatos virág, hogy meghódítsa a nyugat-európai virágkertészeteket.

A sors iróniája, hogy a sárgaliliom előfordulása hazánkban feledésbe merült és csak évszázadok múltán, Bécs közvetítésével jutott vissza a magyar kertekbe.

Németh Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!