Civil

2017.02.27. 18:16

A parlamenti szószóló a szlovén nyelv oktatásáról

Szakonyfalu - A közelmúltban több Rába-vidéki települést keresett fel Kissné Köles Erika parlamenti szószóló, hogy tájékoztassa a magyarországi szlovén és vend ajkú lakókat a parlamentben végzett munkájáról. Legutóbb Szakonyfaluban tartott kötetlen beszélgetéssel egybekötött fórumot.

Civil Tudósítónktól

Beszámolt arról, hogy rendszeresen részt vesz a köznevelési kerekasztal munkájában, és nem kevés feladatot ró rá a két ország, Magyarország és Szlovénia felsőszintű találkozóinak háttérmunkájában való részvétel. Részt vesz a Interparlamentáris Unió Szlovén-Magyar Baráti Tagozatának munkájában is. Figyelemmel kíséri a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégiumban folyó nyelvoktatást, hiszen itt is lehetőség van a nemzetiségi szlovén nyelv tanulására, amit egyre több tanuló vesz igénybe.

Fotó: Horváth R. László

Kérdésünkre válaszolva Kissné Köles Erika elmondta, hogy minden lehetőség adott arra, hogy a Rába-vidéken már óvodás korban megismerkedjenek a gyermekek a szlovén anyanyelvvel. Négy óvodában - Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda Felsőszölnök, Mesesziget Óvoda Alsószölnök, illetve Szakonyfalui Tagóvoda; Játékvár Óvoda Szentgotthárd; Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda Apátistvánfalva - folyik a szlovén nemzetiségi nyelv oktatása. Az óvodákban szlovén anyanyelvű, illetve szlovén óvodapedagógusi diplomával rendelkező óvónő dolgozik. A legnagyobb szlovének lakta településen, Felsőszölnökön, a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda intézményben 2004-ben, Apátistvánfalván a 2007/2008 tanévben vezették be a kétnyelvű oktatást.

Megtudtuk, Szentgotthárdon is van, illetve lesz mód arra, hogy az általános iskolában tanuló diákok részt vegyenek nemzetiségi nyelvoktatásban. Az Országos Szlovén Önkormányzat, illetve annak Oktatási Bizottsága minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a szlovén nyelvoktatást, ezáltal a nyelvi identitás erősítését és a nemzetiségi kultúra átörökítését. A jelek arra mutatnak, hogy a jövő évi tanévben ismét lesz szlovén nemzetiségi nyelvoktatás a határ menti városban.

Szerző: Horváth R. László

Címkék#Szakonyfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!