Civil

2017.02.13. 09:16

A Rába-vidékre repült egy madár

Szentgotthárd - France Prešeren szlovén költő halálának évfordulóján, a szentgotthárdi Szlovének Házában CD-bemutatóval emlékeztek meg a Szlovén Kultúra Napjáról.

Civil Tudósítónktól

A magyar és szlovén himnusz elhangzása után az ünnep jelentőségéről dr. Marija Klobčar, a Szlovén Népzenekutató Intézet főmunkatársa beszélt. Prešeren költeményeiben kiemelt hangot kapott a szlovén nép szabadságának követelése, a nemzetek együttélésének víziója - jellemezte az 1800-1849 között élt költő munkásságát, akinek egyik költeménye, „Zdravljica”, Szlovénia himnusza lett.

Bajzek Gyöngyi (MSZSZ-titkár), Hirnök József (MSZSZ-elnök), Stájer Martin, Gyécsek Szilárd, Nemes Máté és Szukics Benjámin
Fotó: Horváth R. László

A Magyarországi Szlovének Szövetsége ez alkalommal mutatta be azt a hanghordozót, melyet az 1970-es években rögzített a Ljubljanai Népzenei Intézet. A szerelmes dalok mellett, a keserű és nyugtalanító emberi sorsokat ábrázoló énekek is helyet kaptak a válogatáslemezen, melyet az MSZSZ felsőszölnöki népdalköre, és a Szombathelyi Nefelejcsek népdalkör mutatott be az ünneplő közönségnek.

Marija Klobčar, a Szovén Népzenekutató Intézet főmunkatársa

Dorina Gujt (ének) és Andi Sobočan (cimbalom)

Ezen ünnepi alkalommal jelentették be, hogy a Magyarországi Szlovének Szövetsége ösztöndíjat alapít, amellyel támogatni kívánják azokat a Rába-vidéken élő fiatalokat, akik sokat tesznek a szlovén kultúra és hagyomány ápolásáért. Első alkalommal négy fiatal vehette át a „Rozmarin-Ösztöndíjat”. Nemes Máté (Szakonyfalu), Szukics Benjámin (Felsőszölnök), Gyécsek Szilárd (Felsőszölnök) valamint Stájer Martin (Szakonyfalu).

Az ünnepi műsor Dorina Gujt (ének) és Andi Sobočan (cimbalom) koncertjével zárult.

Vendégek, az ünnepség résztvevői

Forrás: Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!