Civil

2017.08.10. 12:07

A roma áldozatokra emlékeztek Toronyban

Torony - A vasárnap délelőtti szentmise után emlékeztek meg a roma holokauszt toronyi áldozatairól az óvoda falán elhelyezett emléktáblánál. Kovács György polgármester beszéde után koszorúkat helyeztek el, gyertyákat gyújtottak az emlékezők.

Civil Tudósítónktól

Augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja Toronyban. Ebből az alkalomból az idén augusztus 6-án, vasárnap, a délelőtti szentmise után koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartott Torony Község Önkormányzata és a Toronyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat az óvoda falán lévő emléktáblánál.

Fotó: Kopácsi Anita

"Mindannyian örökösei vagyunk az emberiség történelmének nem csak felemelő, hanem tragikus, fájdalmas történéseinek is" - kezdte beszédét Kovács György polgármester, majd így folytatta:

"Ilyen tragikus esemény volt a község történetében a roma lakosok elhurcolása 1944-ben, amire nem csak az irántuk érzett tiszteletből, hanem mindannyiunk történelmi örökségeként is kötelességük emlékezni az utódoknak. És azért is, mert mindannyian felelősséggel tartozunk egymásnak, egymásért, s ez a felelősség évtizedek múltán sem szűnik meg. Az áldozatok édesanyák és édesapák, nagyanyák és nagyapák, gyermekek voltak, nem pusztán egy tömeg. Ha így tekintünk rájuk, tragikus sorsuk még inkább megérint bennünket és arra indít, hogy néma főhajtással emlékezzünk rájuk."

A beszéd után a községi önkormányzat nevében Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző, a roma nemzetiségi önkormányzat részéről pedig Vidos László elnök koszorúzott. A jelenlévők - ima kíséretében - gyertyákat, mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

Pék László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!