A szlovénség századairól

2017. március 15., 22:52 szerző: Civil Tudósítónktól
komment
Szentgotthárd - A Rába-vidék és a Rába-vidéki szlovének levéltári dokumentumokban címmel Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató tartott előadást a Szlovének Házában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Felsőszölnök első, fellelt írásos emléke 1378-ból való, a későbbi évszázadokban a törökök a falut elérték, a férfiakat elhurcolták – hangzott el azon az előadáson, melyet a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjasok Egyesülete szervezett március idusán. A szentgotthárdi Szlovének Házában Fodor Klára, az egyesület elnöke köszöntötte Mukicsné Kozár Mária néprajzkutatót, aki a levéltárakban fellelhető anyagokkal illusztrálva adott betekintést a XVII. - XIX. században élt Rába-vidéki szlovének helyzetéről.

Fotó: Horváth R. László

A több mint félszáz jelenlévő megtudta, hogy a török hódoltság idejének egyik karácsonyán a török „megh rablotta az egész falut, hatvan embert öregestül, aprostul el vittek, és némelyeket leis vágtak."

Fotó: Horváth R. László

Kozár Mária, aki a szombathelyi Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesületnek is tagja, ismertette Jožef Košič plébános-nyelvész életútját, aki a községért és a községben élő jobbágyok helyzetének javulásáért sokat fáradozott. A tiszteletre méltó egyházfi emlékét ma is híven őrzi a nevét viselő általános iskola.

Fotó: Horváth R. László

Az előadás végén dr. Boris Jesih főkonzul köszönte meg a lebilincselő, izgalmas életutak, történetek ismertetését Mukicsné Kozár Máriának.

Horváth R. László

Civil Tudósítónktól

2017. március 15., 22:52 szerző: Civil Tudósítónktól

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...