Civil

2017.03.15. 22:53

A szlovénség századairól

Szentgotthárd - A Rába-vidék és a Rába-vidéki szlovének levéltári dokumentumokban címmel Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató tartott előadást a Szlovének Házában.

Civil Tudósítónktól

Felsőszölnök első, fellelt írásos emléke 1378-ból való, a későbbi évszázadokban a törökök a falut elérték, a férfiakat elhurcolták – hangzott el azon az előadáson, melyet a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjasok Egyesülete szervezett március idusán. A szentgotthárdi Szlovének Házában Fodor Klára, az egyesület elnöke köszöntötte Mukicsné Kozár Mária néprajzkutatót, aki a levéltárakban fellelhető anyagokkal illusztrálva adott betekintést a XVII. - XIX. században élt Rába-vidéki szlovének helyzetéről.

Fotó: Horváth R. László

A több mint félszáz jelenlévő megtudta, hogy a török hódoltság idejének egyik karácsonyán a török „megh rablotta az egész falut, hatvan embert öregestül, aprostul el vittek, és némelyeket leis vágtak."

Fotó: Horváth R. László

Kozár Mária, aki a szombathelyi Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesületnek is tagja, ismertette Jožef Košič plébános-nyelvész életútját, aki a községért és a községben élő jobbágyok helyzetének javulásáért sokat fáradozott. A tiszteletre méltó egyházfi emlékét ma is híven őrzi a nevét viselő általános iskola.

Fotó: Horváth R. László

Az előadás végén dr. Boris Jesih főkonzul köszönte meg a lebilincselő, izgalmas életutak, történetek ismertetését Mukicsné Kozár Máriának.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!