Civil

2017.02.19. 12:34

A terrorra emlékeztek

Kemestaródfa - A község önkormányzata tavaly ősszel sikeresen pályázott a Gulag Emlékbizottsághoz.

Civil Tudósítónktól

Két programot kívántak lebonyolítani. Egyrészt egy konferenciát szerveztek a Gulággal kapcsolatban, ami január 28-án meg is valósult. A pályázat másik részeként pedig kirándulást szerveztek Budapestre, a Terror Házába.

Február 18-án reggel 55 fő kerekedett útra autóbusszal Budapestre. Az első úti cél a Terror Háza volt. Az érkezés után a nagyszámú csoportot két részre osztották, majd egy-egy helyi idegenvezetővel megtekintették a múzeumot. Előbb a fasizmus, majd a kommunizmus szörnyűségeivel, tetteivel ismerkedtek. Emlékeztek az áldozatokra, az elhurcoltakra. A tárlatvezetés legmegrázóbb része a pincesor megtekintése volt, ahol fogva tartották, és kínozták a rabokat.

A Terror Házából a Parlament felé vette az irányt a társaság, ahol V. Németh Zsolt államtitkár vendégeként ismerkedhettek a Parlamenttel. Szintén helyi idegenvezető mutatta be az Országházat. Megnézhettük a parlamenti üléstermet és a Szent Koronát, sőt még a korona őreinek őrségváltását is láthatták.

Ezután vallási program következett. A Szent István Bazilikába ment a csapat, ahol a templom megtekintése és egy ima elmondása mellett megnézték a Szent Jobbot.

A napot a Várnegyedben zárta a kemestaródfai csoport, ahol a Halászbástyával, a Mátyás templommal és a Köztársasági Elnöki Hivatal épületével ismerkedhettek.

A nagyszerű és tartalmas nap végén, élményekkel gazdagodva a késő esti órákban értek haza.

Szerző: Miród Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!