Civil

2017.05.23. 08:08

A testi-lelki javakért könyörögtek a hívek a felsőcsatári szőlőhegyen

Felsőcsatár - Németh Antal kópházai plébános mondta a szentbeszédet hétfőn a felsőcsatári hegyen lévő Mária-kápolna búcsúi szentmiséjén. A háromszáz éves hagyományt folytatva az idén is sokan vettek részt a szertartáson.

Civil Tudósítónktól

Megtelt a kápolna és a falakon kívül is sokan hallgatták az idei búcsúi szentmise vendégplébánosának, a szintén horvátok lakta Kópházán szolgáló Németh Antalnak a szavait. A szertartás főcelebránsa bevezetőjében arra emlékezett, hogy szülőfalujában, Sopronhorpácson nemrégiben elevenítették fel a keresztjárás hagyományát, ami Felsőcsatáron immár háromszáz éves múltra tekint vissza.

Így számára nem volt teljesen ismeretlen ez, a keresztény gyökerekben az ötödik századig visszavezethető szokás, amikor is a testi-lelki javakért könyörögnek a hívek. Ezért is nagyon szívesen fogadta el a felsőcsatáriak meghívását.

Mint fogalmazott, az embernek – akárcsak a természetnek – folyamatosan szüksége van a megújulásra, ugyanakkor fontos, hogy megőrizzük mindazokat az értékeket, amelyeket elődeink, a közösségeink ránk hagytak. Ilyennek nevezte a felsőcsatáriak hegyi búcsúját is. Olyan érték ez – mondta -, ami pénzben nem kifejezhető, általa mégis gazdagabbak vagyunk és leszünk.

A szertartáson ezúttal is ott voltak a felsőcsatári óvodások, és ahogy a korábbi években, sokan érkeztek a szomszédos településekről is.

Fotók: Csatári László

A szentmise után Inzsöl Richárd káplánnal együtt megáldották a hegyet, a dolgos kezek munkáját, Isten segítségét kérve a jó terméshez.

Csatári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!