Civil

2017.05.18. 11:46

Ahol játék a tanulás: a rábapatyi Kis Vesszős néptánc szakkör

Rábapaty – A községi önkormányzat támogatásával a kultúrházban néptánc-oktatás indult, óvodás és kisiskolás gyerekek számára. A foglalkozásokat szombat délelőttönként Tamás Tibor néptáncpedagógus tartja.

Civil Tudósítónktól

Az óvodában és az iskolában közzétett felhívásra sok érdeklődő jelentkezett a néptánc tanulásra. Az első foglalkozáson, február 19-én fiúk és lányok vegyesen 14-en voltak, és azóta sem csökkent az érdeklődés. Ma már 19 kisgyermek várja hétről hétre a foglalkozásokat. A csoportos órákon mindig nagyon jól érzik magukat a gyerekek, akik felszabadultan, vidáman mozoghatnak, táncolhatnak társaikkal. Mindez azt jelzi, hogy a községben van érdeklődés a néptánc és a népi kultúra megismerése iránt. A szülők fontosnak tartják, hogy gyermekeik a néptánc segítségével megismerkedjenek saját kulturális hagyományaikkal. A szülőktől, akik hétről hétre elhozzák a foglalkozásokra gyermekeiket, mindig pozitív visszajelzések érkeznek.

Azon kívül, hogy a gyerekek nagyon szeretik és várják a néptánc órát, más okból is érdemes őket az ilyen típusú tevékenységekbe bevonni. A foglalkozásokat vezető Tamás Tibor pedagógiai munkáját a táncok, körjátékok, dalok és mondókák tanulása határozza meg.

Fotó: Szabó László

Elmondta, hogy az órákon a játékok alapvetően a közösség építésére, a kreativitásra, a ritmikai és a plasztikai érzék fejlesztésére, egyéni megoldások végrehajtására irányulnak. A néptánc közben játékosan és szinte észrevétlenül fejleszteni lehet a gyermekeket több területen is: a fizikai állóképességet, az egyensúly- és ritmusérzéket, a hallási figyelmet, a zenéhez való alkalmazkodást, a térérzéket, a mozgásmemóriát, a koncentrációt , a figyelmet, a társaikhoz való alkalmazkodást vagy akár az önfegyelmet és az együttműködési készséget. A gyerekek különösen kedvelik a fogócskázó vagy kapuzó és párválasztó játékokat.

Nagy öröm nézni, mennyire jól érzik magukat a gyermekek és látni azt, hogy a velük foglalkozó pedagógus jó érzékkel tudja, mikor kell lazítani és mikor kell figyelmüket felkelteni. Sok élménnyel és új ismerettel gazdagodva térnek haza a gyerekek a foglalkozásról.

A tervek között szerepel, hogy a megtanult ugrós tánc-alapokat a nyilvánosság előtt is bemutatják, továbbá a Vesszős Fesztiválra is tartogatnak meglepetést.

A néptánc szép és látványos; harmonikus, egészséges, jó kedélyű embereket nevel. Aki kisgyermekként megízleli a közös éneklés, játék és tánc boldogságát, megőrzi ezt a kedvet a későbbiekben is. A továbbiakban is szeretettel várnak minden új érdeklődőt a foglalkozásokra, azokat is, akik csak szemlélőként kívánnak részt venni.

Szabóné Lázár Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!