Civil

2017.06.08. 15:23

Ahova a török kirándulni járt - Előadás a szlovének történelméről

Kevesen ismerik Szlovénia történelmét a határhoz közeli településeken.

Civil Tudósítónktól

Hogy az érdeklődők pontos képet kapjanak az ország kialakulásáról, a szentgotthárdi főkonzulátuson Mladen Pavičić, az ELTE szlovén nyelvi lektora tartott A szlovének történelmének rövid áttekintése címmel kétnyelvű előadást.

Mladen Pavičić

A jelenlévők megtudták, hogy a VII. század elején, Valuk fejedelem uralkodásának idején indult fejlődésnek a 'szlávok földje'. A török hódoltság idején a törökök nem foglalták el a szlovén etnikai területet, csak „kirándulni" jártak – és ahogy fogalmazott az előadó – nem szépen viselkedtek. 1550-ben megjelent az első nyolcoldalas szlovén ábécés- és nyelvtankönyv. 1746-ig üldözték a boszorkányokat, akkor volt az utolsó per. Hatvan esztendő alatt majdnem négyszáz „boszorkányt" ítéltek halálra. 1774 óta kötelező a gyermekek iskolába járása, 1804-től olvashatják szlovén nyelven a Bibliát. A XX. század e területen is vérzivataros volt, akárcsak Európa többi részén: megalakult az "egységes jugoszláv nemzet", amely 1980. május 4-étől darabokra hullott szét. 1991. június 25-én kiáltották ki az önálló Szlovéniát. Tíz éve pedig már euroval fizetnek a szomszédos országban.

Dr. Boris Jesihnek, a Szlovén Köztársaság Főkonzuljának zárszavát követően a majdnem egyórás előadás kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Szöveg és fotó: Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!