Civil

2017.01.11. 19:47

Aktívak a vassurányi vöröskeresztesek

Vassurány – A napokban ismét véradás volt Vassurányban. Már hosszú évek óta gyakorlat, hogy a szombathelyi vérellátó munkatársai évente négy alkalommal eljönnek a faluba, hogy a itt, helyben is adhassanak a vért a segíteni szándékozók.

Civil Tudósítónktól

A szervezésből a vassurányi Vöröskereszt tagjai is kiveszik a részüket. Az ő megszólításuknak, hívásuknak köszönhetően jelenleg 38 rendszeres véradót tartanak nyilván a településen. Van köztük olyan donor, aki százszoros véradásért minisztériumi, és nyolcvanszoros véradásért állami vöröskeresztes kitüntetést kapott.

Vassurányban már 1936. szeptember 17-én megalakult a Vöröskeresztes Egylet, melybe egy pengő tagdíjjal lehetett belépni. 1970-től pedig folyamatos a működés.

A képen az egyik fiatal véradó, Porteleki Virág, a "csapolás" után Fotó: Novákné Udvardi Hajnalka

A most 32 taggal működő szervezet néhány évvel ezelőtt adománygyűjtéssel segített a vörösiszap-katasztrófa elszenvedőinek, de árvízkárosultaknak is nyújtottak már segítséget. Szerveztek ruhagyűjtést, bálokat, karácsony előtt üvegből és természetes anyagokból készült kis tárgyakat árultak becsületkasszával, most januártól pedig papírt gyűjtenek. Akár házhoz is mennek a papírért, hogy a Vöröskereszt egy kis bevételhez jusson.

Nyaranta egyéb civil szervezetekkel összefogva egészségnapot szerveznek ismeretterjesztő előadásokkal, gyógynövénytúrával, szűrővizsgálatokkal. Minden szeptemberben felköszöntik, megajándékozzák a időseket a szépkorúak délutánján. A gyerekeknek minden évben Mikulás-ünnepséget szerveznek szintén ajándékozással, műsorral. Örülnek, amikor lelkes fiatalok csatlakoznak a csapathoz, akár vöröskeresztesként, akár véradóként.

Novákné Udvardi Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!